Nakon uspjeha u Crnoj Gori i Albaniji, 4iG najavljuje ulazak na tržište Sjeverne Makedonije  

Tokom zvanične posjete Budimpešti, zamjenik premijera Sjeverne Makedonije i ministar saobraćaja Aleksandar Nikoloski vodio je produktivne razgovore sa predsjednikom 4iG Grupe. Na sastanku održanom u glavnom gradu Mađarske, Gellért Jászai, predsjednik 4iG Grupe, izrazio je veliko interesovanje za istraživanje mogućnosti za ulazak na tržište telekomunikacija Sjeverne Makedonije kako bi ponudio mobilne i fiksne usluge. Kao istaknuta regionalna IT i telekomunikaciona kompanija sa dokazanom istorijom pokretanja digitalne transformacije u različitim sektorima, inicijativa je savršeno usklađena sa strategijom 4iG Grupe da proširi svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu.

Vjerujemo da se dokazana istorija uspjeha komapnije 4iG u telekomunikacionoj industriji, zajedno sa njenom regionalnom ekspertizom, može efikasno iskoristiti na makedonskom tržištu. Ova predložena inicijativa obećava značajne koristi za obje strane i mogla bi biti posebno korisna za građane Makedonije, jer i zemlja i 4iG Grupa dijele zajedničku viziju povezanog i digitalno naprednog društva.” – dodao je Aleksandar Nikoloski, potpredsjednik Vlade i ministar saobraćaja Sjeverne Makedonije.

Tokom zvaničnog sastanka, obostrano je istaknut značaj razvoja digitalne infrastrukture za ekonomski i društveni napredak. U skladu sa planovima održivog razvoja Sjeverne Makedonije za 2030, predsjedavajući 4iG-a je izrazio interes za rad na projektima komunikacione infrastrukture, ističući potencijalna ulaganja u najsavremenije tehnologije za poboljšanje povezanosti u urbanim i ruralnim područjima u Sjevernoj Makedoniji. Ova inicijativa ima za cilj unapređenje korisničkog iskustva, promovisanje održivosti, stvaranje novih radnih mjesta i stimulisanje ekonomskog rasta.

Želimo da doprinesemo sektoru telekomunikacija Sjeverne Makedonije i podstaknemo pozitivne promjene kroz tehnologiju. Kako bismo izrazili našu ambiciju da uđemo na tržište telekomunikacija Sjeverne Makedonije, u narednih nekoliko sedmica započećemo sardnju sa Vladom na formalizaciji naše opredijeljenosti i detaljnije opisati ovaj odnos.” – rekao je Gellért Jászai, predsjednik 4iG Grupe, nakon razgovora sa potpredsjednikom Vlade.

4iG Grupa je drugi po veličini mađarski telekomunikacioni operater i vodeći integrator IT sistema, sa rastućim portfoliom investicija u svemirskoj i odbrambenoj industriji. U 2022. godini, 4iG se proširila na telekomunikaciona tržišta Zapadnog Balkana, uspostavljajući značajne pozicije u Crnoj Gori i Albaniji i lansirajući sopstveni telekomunikacioni brend One. Pod brendom ONE, podružnice 4iG-a na zapadnom Balkanu pretrpjele su značajnu transformaciju. ONE Crna Gora je lider na tržištu 5G mobilnih usluga, dok je ONE Albanija, formirana konsolidacijom albanskih telekomunikacionih kompanija u vlasništvu 4iG, postala vodeći konvergentni provajder telekomunikacija u zemlji.

Pored trenutnih investicija, 4iG planira takođe podmorski kabl za prenos podataka velikog kapaciteta sa Telekomom Egipta koji će povezati Egipat i Albaniju. Ovaj projekat bi mogao donijeti dodatne koristi Sjevernoj Makedoniji jačanjem njenog digitalnog i ekonomskog rasta.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak