I posljednja grupa radnika KAP-a ide u penziju

Predstavnici bivših radnika Kombinata aluminijuma, Vlade i Fonda rada potpisali su juče Okvirni sporazum o regulisanju međusobnih obaveze, kojima se predviđa da Fond rada uplati Fondu PIO naknadu za beneficirani radni staž i za preostalu grupu od oko pedesetak radnika KAP-a.

Ovo se odnosi na preostalu grupu radnika bivšeg KAP-a koji su prekidom proizvodnje ostali bez posla, a kojima tokom rada KAP-a u stečaju, stečajna uprava nije uplaćivala beneficirani radni staž za zaposlene koji su radili na radnim mjestima sa otežanim uslovima.

Zbog toga veliki broj radnika kompanije iz metalsko-rudarskog kompleksa koje su otišle u stečaj ili prekinule proizvodnju ne mogu ostvariti uslove za penziju.

Da bi im pomogli Skupština je usvojila izmjene zakona – član 197n, koji predviđa da mogu steći pravo na penziju ako imaju navršenih 25 godina staža osiguranja ili najmanje 15 godina efektivno provedenih na radnom mjestu na kojem se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem – beneficirani staž.

Ovaj član Zakona odnosi se samo na bivše zaposlene u sektoru metaloprerađivačke i rudarske industrije kojima je prestao radni odnos zbog postupka uvođenja, trajanja i okončanja stečaja, obustave proizvodnje nastale gašenjem ili zatvaranjem proizvodnih kapaciteta. Prema ovom članu oni uslove za povoljniji odlazak u penziju moraju ispuniti do 31. decembra 2024. godine.

Fond rada će izmiriti obaveze za neuplaćeni beneficirani radni staž koristeći za osnovicu minimalnu zaradu, kao što je to urađene i za grupe radnika kojima je ranije omogućeno ovo pravo. Ova grupa radnika ranije je više puta protestovala ispred Vlade ili Skupštine zbog toga što nisu bili obuhvaćeni ranijim programima.

Predstavnica bivših radnika KAP-a Sandra Obradović kazala je “Vijestima” da je ovo posljednja grupa radnika koja nije koristila ovo pravo, kao i da je preostalo još da se sličan sporazum potpiše sa presotalom grupom radnika bivših Rudnika boksita i Željezare.

“Ministarka Naida Nišić je obećala da će uskoro i za te radnika biti pripremljen i potpisan sličan sporazum”, navela je Obradovićeva.

Grupi radnika KAP-a za koje je juče potpisan sporazum preostaje da završe spor pred Agencijom za mirno rješavanje kako bi vještak utvrdio za koliko beneficiranog radnog staža su uskraćeni tokom trajanja stečaja i koliko Fond rada treba da uplati Fondu PIO, a zatim bi Fond PIO pokrenuo proceduru utvrđivanja prava za odlazak u penziju.

Obradovićeva očekuje da će sve ovo biti rješeno u naredna dva do tri mjeseca.

Podijeli ovaj članak