Golubović: U Crnoj Gori 7,9 odsto manje gostiju nego u istom periodu prošle godine

U Crnoj Gori je 7,9 odsto manje turista nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci NTO. Jedan od značajnih faktora su visoke cijene usluga na našem primorju koje su značajno uvećanje, ocijenio je specijalista turizma Petar Golubović. Dodao je i da je opet loše odrađena priprema za sezonu, te da se nije značajnije promijenila situacija sa saobraćajnom infrastrukturom i avio povezanošću, što je svakako uticalo na manje gostiju.

“Kada govorimo konkretno o individualnom turizmu koji predstavlja dominantnu jedinicu za izdavanje u odnosu na hotelski smještaj vidimo da su i tu podaci takvi da smo imali manjak gostiju. Konkretno u maju sedam odsto, slično u julu, a jun je bio nešto bolji, pa je tu bilo minus oko jedan odsto. Situacija je takva da je predsezona po statistici podbacila, a hotelski smještaj napravio dobre rezultate”, kazao je Golubović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Kako je dodao da su cijene veliki faktor koji je uticao na manje turista. One su značajno veće u ugostiteljskim objektima, ali tu su i druge nepovoljnosti kao što je saobraćajna infrastruktura koja se nije popravila u odnosu na prošlu godinu i zbog čega je izostao jedan broj turista koji je dolazio svojim vozilima.

“Avio dostupnost je nešto bolja, ali ne onoliko da značajnije utiče na priliv gostiju. Imamo sezonu takvu kakva jeste i ne očekujem da će se popraviti u ovih narednih mjesec dana. Potrebna je bolja priprema sezone”, poručuje Golubović.

Predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković ističe da je popunjenost u individualnom smještaju u toj zemnlji ovog ljeta izuzetno dobra i da je primijetan trend odmora u zaleđu a na samo na samoj obali.

Što se tiče avio povezanosti to je, kako ističe, u Hrvatskoj jako dobro organizovano i imaju puno linija koje dovode goste.

“Ta povezanost sa više destinacija je jako bitna posebno privlačenje niskobudžetnih kompanija i letova. Bitno je sufinansirati te letove i mi smo u tom dijelu uradili nešto pozitivno. Ovog ljeta osim Njemačke i Austrije imamo i povećanje gostiju iz Velike Britanije, Poljske Češke i očekujemo kvalitetnih i naredna dva mjeseca”, kazala je Marković.

Dodaje da im u predsezoni, a i sada ne ide na ruku održavanje Olimpijade i EP u fudbalu u Njemačkoj, i to je uslovilo deficit gostiju, ali ističe da oni ulažu mnogo u postsezonu kada im dolazi i najviše visokoplatežnih gostiju.

Podijeli ovaj članak