EU prijeti kaznama Mađarskoj zbog olakšica za Ruse i Bjeloruse

Visoka predstavnica Evropske unije za unutrašnje poslove upozorila je u četvrtak Mađarsku da njena odluka o ublažavanju viznih ograničenja za Ruse i Bjeloruse predstavlja potencijalnu bezbjednosnu prijetnju i rekla da će preduzeti mjere ako se njena zabrinutost ne riješi.
Mađarska je prošlog mjeseca proširila imigracioni program “nacionalne iskaznice” kako bi, između ostalih, uključila Ruse i Bjeloruse. Nosilac takve iskaznice smije da radi u Mađarskoj bez bezbjednosne provjere i može dovesti svoju porodicu u zemlju.

Ovaj potez izazvao je zabrinutost među zvaničnicima EU, koji su rekli da bi Rusija i njen saveznik Bjelorusija mogli iskoristiti šemu za slanje sabotera i špijuna u šengensku zonu EU bez granica, dok Unija pokušava da izoluje Moskvu zbog rata u Ukrajini.

“Rusija je bezbjednosna prijetnja. Trebamo više, a ne manje opreza”, rekla je povjerenica EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson u objavi na platformi X u četvrtak uveče.

“Danas u pismu tražim od mađarske vlade da objasni. Ako njihova šema olakšanog pristupa predstavlja rizik, mi ćemo djelovati.” Incident odražava šire tenzije između lidera EU i vlade mađarskog premijera Viktora Orbana oko ruskog rata u Ukrajini. Orban održava bliske veze sa Moskvom i posjetio je ruskog predsjednika Vladimira Putina prošlog mjeseca u sklopu tzv. “mirovne misije”, preduzete bez podrške EU, nekoliko dana nakon preuzimanja rotirajućeg predsjedanja blokom.

Johansson je u svom pismu zatražila od Mađarske da do 19. avgusta odgovori na pitanja o viznoj šemi, “s obzirom na potencijalnu prijetnju tih jednostranih mjera šengenskom području”. Rekla je da će biti “odgovarajućih posljedica” ako su se tim potezom prekršili zakon EU ili ugrozilo funkcionisanje šengenske zone. Johansson nije precizirala što bi mogla preduzeti.

Podijeli ovaj članak