Zambija će kriminalizovati upotrebu dolara

Banka Zambije izradila je nova pravila usmjerena na suzbijanje korišćenja stranih valuta u lokalnim transakcijama, posebno američkog dolara, objavila je u tamošnja novinska agencija.

Nove valutne propise navodno će kao zakonski instrument izdati ministar finansija i nacionalnog planiranja. Nakon što stupi na snagu, zahtijevaće upotrebu zambijske kwache i njene podjedinice, ngwee, za sve domaće javne i privatne transakcije.

Centralna banka izrazila je zabrinutost zbog sve veće upotrebe dolara u lokalnoj ekonomiji. Ova praksa, prema banci, potkopava njene alate monetarne politike i vrši pritisak na kurs.

Nacrt dokumenta koji je u subotu objavila Banka Zambije otkrio je da bi pojedinci koji budu uhvaćeni da koriste stranu valutu za lokalne transakcije mogli biti suočeni s do deset godina zatvora ili značajnim novčanim kaznama. Ovo je najavio zamjenik guvernera centralne banke za operacije, Francis Chipimo, u govoru na sajmu u Ndoli.

Chipimo je istakao rizike dolarizacije, navodeći da ona otežava sposobnost vlasti da efikasno upravljaju monetarnom i kursnom politikom. Objasnio je da upotreba dolara povećava kreditne rizike i rizike likvidnosti te potkopava uticaj centralne banke budući da kreditna tržišta denominirana u dolarima ne reaguju na postupke Banke Zambije.

Nadalje je naglasio da su u ekonomiji koja se oslanja na američki dolar potražnja i važnost lokalne valute smanjeni, što rezultira stalnim padom njene vrijednosti kao sredstva razmjene i pohrane vrijednosti.

“U ekstremnom slučaju, valuta bi izgubila svoju prihvatljivost kao novac”, izjavio je Chipimo.

U maju 2012. Zambija je uvela ograničenja na korišćenje dolara među lokalnim preduzećima, no te su mjere ukinute manje od dvije godine kasnije.

U međuvremenu, govoreći u ekskluzivnom intervjuu za RT, Stephen Kampyongo, član Nacionalne skupštine zemlje, rekao je da Zambija nema potrebe za američkom vojnom prisutnošću.

U aprilu 2022. Washington je najavio pokretanje AFRICOM-ovog Ureda za sigurnosnu saradnju u ambasadi SAD-a u glavnom gradu Lusaki, s ciljem poboljšanja “vojno-vojnih odnosa” i širenja područja saradnje sa zambijskim sigurnosnim snagama.

“Nije poželjno da nam… Sjedinjene Države… nameću međunarodni zahtjev”, rekao je Kampyongo odgovarajući na pitanje vjeruje li da Washington pokušava nametnuti svoju politiku vladi Zambije.

“Svaka međunarodna politika mora se temeljiti na međusobnom poštovanju, uvažavanju suvereniteta svake države”, dodao je, prenosi Logično.

 

Podijeli ovaj članak