Direktori i psiholozi tvrde da postoje tri fraze koje uspješni zaposleni nikada ne koriste

Ponekad ono što uspješne ljude razlikuje od ostalih nije ono što govore, već ono što ne govore.

Izvršni direktor američke softverske kompanije Slack Jaime DeLanghe je 2022. godine za CNBC izjavio da biste na radnom mjestu možda trebali izbjegavati žargon. Ukazao je i na to da je pojedinim istraživanjima, među kojima je istraživanje poslovne društvene mreže LinkedIn, utvrđeno da neke ustaljene konstatacije mogu djelovati kao pasivno agresivne prema radnim kolegama.

Direktori, psiholozi i lingvistički stručnjaci smatraju da se najbolji zaposlenici obično klone tri fraze i izreke.

“To je što je”

Postoji fraza koju nadređeni i ostale radne kolege ne žele da čuju kada se suoče s problemom na poslu, a koja glasi: “Tako je kako jeste”.

“Ljudi to kažu kada zapravo misle: ‘Nije me briga'”, rekao je lingvista i vanredni profesor na američkom Univerzitetu Columbia John McWhorter prilikom prošlogodišnjeg gostovanja u podcastu multimilijardera Billa Gatesa “Unconfuse Me”.

Vjerovatno ste čuli ovu frazu ili ste je i sami koristili, možda kao odgovor na dilemu ili situaciju koja se ne može popraviti i jednostavno se mora prihvatiti. Međutim, korišćenje ove fraze, kako je naglasio McWhorter, može odavati dojam da ste pasivni i narušiti povjerenje radnih kolega u vas.

Psihološkinja Cortney S. Warren je za CNBC sugerisala da je umjesto ove fraze potrebno reći nešto poput: “Moram sagledati stvarnost onakva kakva jeste, čak i ako nije onako kako želim, kako bih mogao nastaviti dalje”.

“Ovako smo to uvijek radili”

Za izvršnog direktora prehrambenog lanca Whole Foods, koji je u vlasništvu Amazona, Jasona Buechela nije prihvatljivo kada zaposleni misli da zna odgovor na apsolutno sve.

“Ponekad sam i ja bio takva osoba u prošlosti, u određenim stvarima. No, na teži način sam naučio da moram biti fleksibilan, posebno u današnjem svijetu. Zahtjevi kupaca se stalno mijenjaju, stvari uvijek mijenjaju poslovanje”, napomenuo je Buechel.

Izvršni direktor banke JPMorgan Chase Jamie Dimon i izvršni direktor Amazona Andy Jassy cijene radnike koji su motivisani da uče o novim idejama i perspektivama te da pronalaze način kako da ih primijene na radnom mjestu. To znači da postoji rečenica koja može frustrirati svakog direktora, a koja glasi: “Ovako smo to uvijek radili”.

Nasuprot tome, utvrđeno je istraživanjima, radoznalost i prihvatanje novih prilika mogu vam pomoći da ostanete angažovani u svom poslu i hobijima, učiniti vas srećnijima i pomoći vam da bolje upravljate zaokretima na vašem profesionalnom putu.

“Nikad neću moći to postići. Zašto se mučiti?”

Svako se u jednom trenutku suoči sa zadatkom koji mu djeluje nemogućim. Možete se iznervirati, govoreći sebi: “Nikada neću moći to postići. Zašto se mučiti”.

“Zapravo, vaš mozak ‘može nastaviti da se razvija i mijenja do starosti’. Možeš promijeniti karijeru s 50 godina i možeš početi svirati klavir s 80 godina. U svakom trenutku možeš naučiti nove stvari i uz vježbu možeš postati bolji u skoro svemu”, istakla je psihološkinja i predavač na američkom Univerzitetu Yale Emma Seppala.

Umjesto da sebi govorite “ne mogu ovo”, promijenite perspektivu i, kako je savjetovala Seppala, recite sebi: “Treba mi više vježbe”. Prema njenim riječima, razmišljanje o nečemu što možete uraditi s lakoćom, a potom razmišljanje o tome kada ste to prvi put učinili, može vam pomoći na izgradnji samopouzdanja.

(Klix)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak