Ogromno nalazište u Srbiji: “Tamo ima zlata za pola Evrope”

Australijska kompanija Strikland metals u aprilu objavila da kupuje projekat zlata Rogozna u Srbiji za 37 miliona dolara. U julu završila akviziciju nalazišta koje krije 170 tona zlatnog ekvivalenta.a

Već krajem mjeseca naišli su na zlatnu žicu.

Strikland metals je prije nekoliko dana objavio obećavajuće preliminarne rezultate istraživanja koji ukazuju na značajnu geološku anomaliju u mjestu Obradov Potok. Identifikovana anomalija, koja počinje otprilike 100 metara ispod površine i proteže se 400 metara u dužinu, mogla bi da signalizira prisustvo ekstenzivne mineralizacije, koja se poklapa sa geohemijskim znacima zlata i drugih minerala u uzorcima zemljišta, prenijeli su australijski mediji.

S četiri bušaće platforme koje aktivno rade na lokaciji i početnim analizama koje se očekuju uskoro, kompanija predviđa potencijalno otkriće novog ležišta, navodi “Brisbane times”.

Ciljno područje Obradov Potok nalazi se dva kilometra zapadno od Gradine kod Novog Pazara, poznatog ležišta sa sličnim geofizičkim anomalijama.

Generalni direktor Strikland metalsa, Pol Lerpinije, izjavio je da je “sjajno dobiti tako obećavajuće rane rezultate istraživanja u Obradovom Potoku”.

Geofizička istraživanja u koje su Australijanci uključili četiri dijamantske bušilice počela su na Zlatnom Kamenu, podrazumijevala su četiri bušotine širom područja Šanac, Medenovac i Bakarni kanjon jug, a sada se, s obzirom na novo otkriće, ubrzano nastavlja rad na širem projektnom području Rogozne.

Bušenja su planirana i tokom naredne godine. Do danas, više od 60 miliona dolara uloženo u istraživanje i tehničke radove na lokaciji, što je, pored zlata, rezultiralo i pretpostavljenim resursom od 200.000 tona bakra i 360.000 tona cinka.

Izvršni direktor australijske kompanije Endru Brej izjavio je da Rogozna ima potencijal da preraste u jedno od najvećih nerazvijenih nalazišta zlata na globalnom nivou (sa značajnim udjelom bakra i cinka). Još 2009. godine domaći mediji su prenosili da stručnjaci iz nekoliko stranih kompanija, koji su istraživali oblast Novog Pazara, tvrde da cijela planina Rogozna leži na bakru, srebru i zlatu i da plemenitih metala tamo ima za pola Evrope.

Strikland metals je australijski gigant koji se bavi otkrivanjem mineralizovanih sistema “svjetske klase” s fokusom na zlato i bakar.

Projekat Rogozna kupio je od Betoota Holdings Ltd, vlasnika kompanije Zlatna Reka Resource, koja je prethodno posjedovala nalazište, prenosi “b92”.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak