Nezaposlenost 13,87 odsto manje nego u istom periodu 2023.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, zaključno sa 30. junom ove godine nezaposlenih u Crnoj Gori je 34.715 osoba ili 13,87 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, istaknuto je na sjednici Upravnog odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore. Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu za prvo polugodište 2024. godine, koji, kako ističu, pokazuje značajno poboljšanje situacije na tržištu rada u Crnoj Gori.

Na dan 30. jun 2024. godine, na evidenciji Zavoda bilo je 34.715 nezaposlenih lica, sa stopom registrovane nezaposlenosti od 11,56%.

“Evidentno smanjenje broja nezaposlenih za 5.589 ili za 13,87% i smanjenja stope za 2,19 procentnih poena, u odnosu na isti period prethodne godine, ukazuju na pozitivna kretanja na tržištu rada, kao i na bolju ekonomsku situaciju u zemlji”, konstatovano je na sjednici UO.

U prvom polugodištu 2024. godine broj novoprijavljenih nezaposlenih lica je 8.570, što je manje za 21,40% u odnosu na isti period prošle godine.

“Međutim, i dalje postoje izazovi, posebno u vezi sa dugoročnom nezaposlenošću, koja obuhvata značajan procenat nezaposlenih lica. Takođe, regionalne razlike su i dalje prisutne, s najvećim brojem nezaposlenih lica u Područnoj jedinici Podgorica (za opštine Podgorica, Danilovgrad, Zeta, Tuzi i Cetinje), u PJ Rožaje (za opštine Rožaje i Petnjica) i PJ Bijelo Polje (Bijelo Polje, Mojkovac i Kolašin), dok je najmanje nezaposlenih evidentirano u PJ Herceg Novi (Herceg Novi, Kotor i Tivat)”, navode u saopštenju.

U izvještaju o radu je navedeno da su poslodavci prijavili 14.101 slobodno radno mjesto, što je 18,83% manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Najviše slobodnih radnih mjesta prijavljeno je u uslugama smještaja i ishrane, obrazovanju i trgovini. U prvom polugodištu 2024. godine, posredstvom Zavoda zaposleno je 6.526 lica sa evidencije nezaposlenih, od kojih je polovina na sezonskim poslovima. Navedeno ukazuje na potrebu za dodatnim mjerama podrške i aktivnostima za stimulisanje zapošljavanja.

“Zapošljavanje stranaca i dalje igra značajnu ulogu na tržištu rada, posebno u sektorima usluga smještaja i ishrane, građevinarstva i ostalih uslužnih djelatnosti. U prvom polugodištu 2024. godine izdata je 21 hiljada dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, mahom licima iz Turske, Ruske Federacije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Albanije. U prvoj polovini 2024. godine Zavod je realizovao 5 programa aktivne politike zapošljavanja u iznosu od 2,6 miliona eura, kojim je omogućeno podizanje nivoa zapošljivosti i zapošljavanje 1.278 nezaposlenih lica. Zavod će i u narednom periodu nastaviti sa sprovođenjem programskih aktivnosti koje će, pružajući podršku nezaposlenim licima, dodatno smanjiti nezaposlenost”, poručili su u Zavodu za zapošljavanje.

Podijeli ovaj članak