Naftna i gasna postrojenja izbacuju četvorostroko više metana u atmosferu

Američka naftna i gasna postrojenja izbacuju četvorostruko više metana u atmosferu, nego što su to pretpostavljale regulatorne agencije, rezultati su istraživanja Ekološkog odbrambenog fonda /EDF/.

Prema navodima britanskog dnevnika “Fajnenšel tajms”, u podacima koje je objavio EDF, pretpostavlja se da iz američkih naftnih i gasnih operacija izlazi 7,5 miliona tona metana godišnje, što je dovoljno odbačenog gasa da ispuni godišnje energetske potrebe više od polovine kuća u Americi.

Istraživači EDF prikupljali su podatke upotrebom senzora prikačenih na posebno prilagođene letjelice, koje su letjele iznad 12 najvećih naftnih i gasnih basena u Americi između juna i oktobra prošle godine.

Emisije ovog nevidljivog gasa, koji je veliki izazivač globalnog otopljenja, oko osam puta su veće od dobrovoljnog cilja koji je prošle godine na klimatskom samitu UN iznijelo pedesetak najvećih naftnih i gasnih kompanija, uključujući “Britiš petroleum” /BP/, “Šel” i “Eksonmobil”.

Istraživači ističu da prikupljeni podaci predstavljaju najsveobuhvatniji izvještaj o naftnim i gasnim emisijama metana u Americi koji je do sada objavljen.

Regulatorne agencije sve više pažnje usmjeravaju na smanjenje isticanja metana u atmosferu za koji naučnici navode da je među najodgovornijim za rast globalnih temperatura od početka industrijskog doba.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak