FED zadržao kamatne stope: Smanjene sve izvjesnije u septembru

Jerome Powell

Zvaničnici Federalnih rezervi zadržali su kratkoročne kamatne stope nepromijenjene, ali su nagovijestili da se inflacija približava svom cilju, što bi moglo otvoriti vrata za buduća smanjenja kamatnih stopa.

Međutim, centralni bankari nisu dali očigledne naznake da je smanjenje neizbježno, i ostaju pri stavu da zabrinutost za ekonomske uslove i dalje postoji uprkos vidljivom pozitivnom pomaku oko inflacije, ukazujući da je potrebno više napretka prije nego što dođe do smanjenja stope.

“Komitet ocjenjuje da rizici za postizanje ciljeva zapošljavanja i inflacije nastavljaju da budu u boljoj ravnoteži. Inflacija se smanjila tokom prošle godine, ali je i dalje donekle povišena”, navodi se u saopštenju Saveznog komiteta za otvoreno tržište nakon jučerašnjeg zasijedanja, gdje je konstatovano da je posljednjih mjeseci došlo do daljeg napretka ka ciljanoj inflaciji od 2 odsto.

Džerom Pavel, predsjednik FED-a je ukazao da, iako nije donijeta odluka o akcijama na budućim sastancima, do smanjenja bi moglo doći već u septembru ako ekonomski podaci pokažu ublažavanje inflacije.

“Ako se ispune uslovi, smanjenje naše referentne stope moglo bi biti na stolu već na sljedećem sastanku u septembru”, rekao je Pavel, prenosi CNBC.

Akcije reaguju na komentare Pavela

Tržišta su tražila znakove da će Fed smanjiti stope na sljedećem sastanku u septembru, pri čemu su cijene fjučersa ukazivale na dalje smanjenje na sastancima u novembru i decembru, pod pretpostavkom da će se pomjeriti za četvrtinu procentnih poena. Na Pavelovim komentarima akcije su porasle na najviši nivo dana.

Što se tiče izjave Fed-a, one pokazuju mnogo veći optimizam u odnosu na junski sastanak, kada je izjava o politici ukazivala na samo “skromni” napredak u smanjenju cjenovnih pritisaka koji su prije dvije godine bili na najvišem nivou od ranih 1980-ih.

Ipak, Komitet ne očekuje da će biti prikladno smanjiti ciljni opseg dok ne stekne veće povjerenje da se inflacija kreće održivo ka 2 procenta. Ta fraza je podvukla zavisnost Fed-a od podataka. Zvaničnici insistiraju da nisu na unaprijed određenom kursu za stope i da se neće rukovoditi prognozama.

Pritisci na cijene

Ekonomski podaci u posljednje vrijeme pokazuju da su pritisci na cijene daleko od svog vrhunca sredinom 2022. godine, kada je inflacija dostigla najviši nivo od ranih 1980-ih.

Fedova preferirana mjera, indeks cijena rashoda za ličnu potrošnju, pokazuje inflaciju od oko 2,5 odsto godišnje, iako drugi pokazatelji ukazuju na nešto veća očitavanja. Centralna banka cilja inflaciju na 2 odsto i insistirala je da će se držati tog cilja uprkos pritiscima nekih krugova da tolerišu više nivoe.

Iako se Fed držao svoje najoštrije monetarne politike u posljednjih nekoliko decenija, ekonomija je nastavila da se širi. Bruto domaći proizvod je u drugom kvartalu zabilježio godišnju stopu rasta od 2,8 odsto, što je znatno iznad očekivanja usljed povećanja potrošnje potrošača i vlade i obnavljanja zaliha.

Podaci o tržištu rada bili su malo manje čvrsti, iako je stopa nezaposlenosti od 4,1 odsto daleko od onoga što ekonomisti smatraju punom zaposlenošću. U saopštenju Fed-a se navodi da je nezaposlenost “pomakla, ali i dalje niska”. Čitanje kompanije za obradu platnih spiskova ADP u srijedu pokazalo je julski rast radnih mjesta u privatnom sektoru od samo 122.000, što ukazuje da bi tržište rada moglo da slabi.

Međutim, u izvještaju ADP-a je bilo nekih pozitivnih podataka o inflaciji, pri čemu su plate rasle najsporijim tempom u posljednje tri godine. Takođe u srijedu, Ministarstvo rada je izvijestilo da su troškovi plata, beneficija i plata porasli samo 0,9% u drugom kvartalu, ispod očekivanja i 1,2 odsto u prvom kvartalu.

Zvaničnici FED-a obećali su da će nastaviti pažljivo, uprkos znacima da inflacija slabi i zabrinutosti da privreda neće moći još dugo da izdrži najveće troškove zaduživanja u nekih 23 godine. Njihova pozicija se donekle ojačala u srijedu, kada je još jedan ekonomski izvještaj pokazao da je prodaja kuća na čekanju porasla za nevjerovatnih 4,8 odsto u junu, prkoseći očekivanjima za povećanje od 1 odsto.

Izvor: NIN

Podijeli ovaj članak