Milovan Baždar: SO Herceg Novi sa turističkim prihodima ostvario 13,7 miliona eura

V.d. direktora Uprave lokalnih javnih prihoda u Opštini Herceg Novi Milovan Baždar navodi da su ukupni izvorni, sopstveni i ustupljeni prihodi Opštine Herceg Novi realizovani u iznosu od 11,5 miliona eura, što je milion više u odnosu na isti period prošle godine, a ostvareno je 47 odsto prihoda u odnosu na plan budžeta za ovu godinu.

Ukupno sa turističkim prihodima ostvareno je 13, 7 miliona eura, dok su prošle godine, u ovom periodu, iznosili 12,6 miliona, prenosi RT Herceg Novi.

– Treba uzeti u obzir da je ovaj treći kvartal i najefikasniji u smislu naplate. Najveća realizacija je tokom trećeg kvartala, koji je u toku. Ove godine je, ipak, nešto sporija realizacija u naplati nekih prihoda, zbog određenih okolnosti. Kao poreska uprava uradili smo sve što je u našoj moći, da bi se pravovremeno mogla generisati i odštampati, poreska rješenja. Poznato je da već godinama distribuciju poreskih rješenja fizičkim i pravnim licima obavlja Pošta Crne Gore, a, kako je objasnio, na zahtjev Revizije od prošle godine, bili su u obavezi da sprovedu postupak javne nabavke, zbog čega distribucija poreskih rješenja kasni.

– Tu se izgubilo par mjeseci, iako Pošta CG ima licencu za taj posao. Nakon što smo odradili taj dio, Pošta se našla u situaciji da su imali prioritet isplate penzije, socijalnih davanja i dr. Zato je došlo do kašnjenja u distribuciji rješenja, što nama u jednom dijelu ne predstavlja prevelik problem. Činjenica je da naplatom svih prihoda, koji su pod ingerencijom ove lokalne uprave, imamo odgovarajuću dinamiku i održavamo likvidnost računa opštinskog budžeta – naveo je Baždar.

On smatra da je djelimični problem u zakonu o porezu na nepokretnosti, koji je pretrpio izmjene, pa je ukinuta uredba o načinu i kriterijumima utvrđivanja poreske osnovice. Uvedeni su novi članovi, pored ostalih član 6 G, koji poreznicima komplikuju način postupanja, jer imaju poteškoće u angažovanju vještaka, odnosno, licenciranih procjenitelja, koji mogu da obavljaju procjenu imovine, nepokretnosti, shodno važećim propisima i standardima.

– Neka pravna lica žele da to iskoriste. Mi se tome suprotstavljamo, detaljnom, kvalitetnom analizom, striktno analizirajući kada nam se uz prijave dostave i procjene imovine, od strane licenciranih procjenitelja. Precizno analiziramo da li su ti dokumenti rađeni shodno vladinoj uredbi, odnosno, Pravilniku o metodologiji procjene imovine. Jednom broju vlasnika velikih objekata ne odgovara ova procjena, zbog čega se rasteže upravno postupanje i nismo prihvatili procjene. Zato smo došli u ovaj period kada još nismo zadužili nekoliko velikih pravnih lica, gdje ćemo, sigurno imati, preko milion i po eura, novih prihoda očekuje Baždar.

Stručna analiza poreskih prijava

Baždar je kazao da će nastojati da nastave kontinuitet referentne i stručne analize svih poreskih prijava, naročito, pravnih lica.

– Riječ o upravnim postupanjima, koja zahtijevaju nešto duži period. Javno pravni organ, sprovodi upravno postupanje shodno zakonu. Pozivamo redovno veće stranke na učestvovanje u upravnom postupanju, na saslušanje, dajemo im priliku da pored dokumentacije iznesu i svoje stavove. Ove godine, naročito smo fokusirani i analiziramo veće poreske subjekte, pravna lica koja imaju veliku imovinu – kazao je Baždar.

Izvor: RTHN

Podijeli ovaj članak