Volkswagenova dobit pala, troškovi opteretili prvo polugodište

 Volkswagen je u četvrtak obavijestio o padu operativne dobiti od 2,4% u drugom tromjesečju budući da vodeći evropski proizvođač automobila nastavlja smanjivati troškove i obnavljati svoju ponudu modela.
Zarada prije kamata i poreza (EBIT) iznosila je 5,46 milijardi eura (5,91 milijardu USD) u razdoblju april-jun, s operativnim povratom od prodaje od 6,6%, u skladu sa srednjim procjenama LSEG-a.

Grupacija je u junu smanjila izglede operativnog povrata na raspon od 6,5-7,0% zbog većih troškova zbog mogućeg zatvaranja fabrike Audija i pada prodaje od 3,8% u drugom tromjesečju.

“Moraćemo uložiti značajne napore u smanjenju troškova u drugoj polovini godine i kasnije kako bismo postigli naše ciljeve”, rekao je glavni finansijski direktor Arno Antlitz u izjavi, opisujući operativne povrate u prvoj polovini godine”preniskom”

Antlitz je u aprilu rekao kako očekuje da će porast narudžbi imati pozitivan uticaj na rezultate u drugom kvartalu, nakon što je proizvođač automobila izvijestio o padu dobiti od 20% u prva tri mjeseca ove godine.

Knjige narudžbi popunjene su u četvrtom tromjesečju, saopštio je Volkswagen u četvrtak, ali su finansije proizvođača automobila povučene dolje zbog faktora koji uključuju rastuće rezervacije za tekući program otpremnina i veće fiksne troškove.

Izvor: Seebiz.eu

Podijeli ovaj članak