Delić: Plužine bi mogle da dobiju biznis zonu

Plužine bi uskoro mogle da dobiju biznis zonu. Na površini od 45.000 kvadratnih metara u Breznima, stari pogoni pilane biće ponuđeni privatnim firmama.

Stari objekti bivše pilane na Breznima, godinama zapušteni, opet bi mogli da dočekuju radnike. Opština Plužine planira da kroz biznis zonu oživi ovaj kraj i omogući privatnim firmama da otvore nova radna mjesta.

„Mislim da ovi objekti mogu da se u dobroj mjeri iskoriste. Uz neka minimalna ulaganja i opremanja oni mogu da budu funkcionalna. Moje neko mišljenje je da je najbliža djelatnost drvoprerada jer prosto repromaterijal je u neposrednoj blizini. U tom smislu očekujem da će zainteresovanih investitora, odnosno privrednika biti, a koji se bave drvopreradom“, kazao je predsjednik Opštine Plužine Slobodan Delić.

U pravnom smislu, Delić kaže, ostalo je samo da lokalni parlament proglasi biznis zonu krajem jula. Interesovanje firmi da otvore pogone postoji. Mještani Brezana se nadaju da će sa novim radnim mjestima i selo opet oživjeti.

„Našlo bi se mladića, ne mnogo, ali možda četiri, pet do 10 bi se našlo. Ljudi rade u Nikšiću, odavde idu i voze za Nikšić, a ljepše mu je pred kućom tu“, kaže mještanin Brezana Veselin Ćuković.

„Da se neko i vrati ovdje. Pusto je selo. Ja sam ovdje došao 1980. a on je prije mene, ovo je puno bilo selo, sada nema nikog“, dodaje mještanin Petrašin Ćalasan.

U biznis zoni, Delić ističe, firme će biti oslobođene plaćanja zakupa. Jedini trošak biće za struju i plate radnicima.

„Sve ono što zakon može da oslobodi i da da bez naknada mi ćemo izaći u susret i dati na korišćenje. Naravno, tu će nam trebati i saglasnost Agencije za zaštitu konkurentnosti. Moramo se u tim zakonskim odnositi. Naše dobre volje da izađemo u susret, samo zbog otvaranja novih radnih mjesta, neće faliti“, kazao je Delić.

Kompleks biznis zone na Breznima od 45.000 kvadrata ustupila je privatna firma Opštini Plužine na besplatno raspolaganje u narednih 30 godina.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak