Zbog markiranja će porasti cijene goriva

Trošak markiranja goriva će povećati maloprodajne cijene goriva, kazao je Striković i dodao da ova mjera nije praksa primjene u EU, niti je dio preporuka i direktiva u postupku priključenja zajednici. Istakao je i da nije realan iznos koji Vlada planira da prihoduje od markiranja jer, prema procjenama države, prošvercuje se jedna cisterna dnevno
Markiranje goriva koje Vlada planira da uvede, pored otežanog rada naftnih kompanija koje se bave uvozom robe drumskim putem i stvaranja dodatnih troškova kompanijama zbog čekanja i sprovođenja samog postupka markiranja, uticaće i na povećanje maloprodajne cijene goriva, kazao je “Danu” generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija (UNKCG) Draško Striković.

Markiranje goriva je jedna od mjera iz Fiskalne strategije kojom se planira nadomjestiti pad prihoda budžeta od doprinosa.

Ovo iz razloga što sama tehnologija markiranja počiva na nano tehnologiji, koja je sama po sebi skupa, ali i zbog neophodnog monitoringa, koji zahtjeva dodatne troškove za kompaniju koja bi sprovodila takav program. Ovi troškovi mogu biti planirani kao dio troškova Vlade sa odgovarajućih budžetskih pozicija, ali se u praksi, kao i nacrtom zakona odranije predviđalo da kompanije preuzmu taj trošak i da ga ukalkulišu u prodajnu cijenu, tj. tada bi se povećala i maloprodajna cijena prema potrošačima. S druge strane, naftne kompanije koje se bave uvozom naftnih derivata drumskim putem, bile bi višestruko opterećenije vremenski i troškovno u odnosu na jedinu konkurentsku kompaniju koja robu uvozi morskim putem, čime bi se dodatno pogoršala tržišna konkurentnost. Takođe, valja napomenuti da ova mjera nije praksa primjene u EU, niti je dio preporuka i direktiva u postupku priključenja zajednici istakao je Striković, koji je 1. jula imenovan na funkciju generalnog sekretara.

Vlada planira da godišnje od markiranja goriva prihoduje pet miliona eura, odnosno smatra da se toliki iznos goriva prošvercuje u Crnu Goru na godišnjem nivou. Striković smatra da taj iznos nije realan.

S obzirom na to da je tržište naftnih derivata vjerovatno najuređenije tržište u Crnoj Gori povodom kontrole kvaliteta, kontrole uvoza i naplate akcize, uz veoma mali broj ulaznih graničnih prelaza kojima roba dolazi, smatram da se cilj uvođenja markiranja ne može ostvariti. Praćenjem podataka o ukupnom prometu i uvozu naftnih derivata, uočava se konstantan rast uvoza i rast naplate akcize (izuzev 2020. zbog kovida), a koji ujedno prati i usklađen je sa rastom broja registrovanih automobila, rast teretnih vozila, kao i rast broja turista koji dolaze vozilima. To znači da rast naplate akcize na goriva raste i bez primjene markiranja, a navodno se predviđa da će markiranjem taj rast biti znatno veći. U samoj Fiskalnoj stretegiji se navodi da je iznos od pet miliona eura konzervativni pristup, a da je realni fiskalni efekat 14 miliona eura na godišnjem nivou. Ja bih to pretvorio u brojke, na osnovu kojih se uočava da nije realno da bi takve rezultate imalo markiranje. Da biste ostvarili dodatnih pet miliona eura naplate akcize, to bi značilo da u konzervativnom pristupu treba na primjeru najprodavanijeg proizvoda eurodizela da se ocarine dodatna 11,3 miliona litara ove robe. Kada to prevedemo u autocisterne, kojima se drumskim putem uvozi goriva, onda bi to značilo da je navodna konzervativna procjena da se nelegano trguje sa oko 366 cisterni na godišnjem nivou, ili jedna cisterna dnevno, a šta je, prema mom ubjeđenju, krajnje nerealna procjena. Onda se pitam, šta rade u ovom slučaju naši organi reda koji prate ovu oblast izjavio je Striković.

Povodom cijena goriva u maloprodaji, kazao je da nas do kraja godine očekuje stabilizacija cijena i postepeno snižavanje cijena do kraja godine.

Očekivanja su uslovljena geopolitičkom situacijom u svijetu. Posebna pažnja se posvećuje sukobima u pojasu G aze i Ukrajini, kao i obimu ukupne svjetske proizvodnje. To znači da bi na svjetskom nivou moglo doći do postepenog sniženja cijena do kraja godine, osim ukoliko ne dođe do novih poremećaja u pomenutim parametrima koji se prate pojasnio je Striković.

Opširnije u Danu

Podijeli ovaj članak