Trend rasta crnogorske ekonomije nastavljen i u prvom kvartalu 2024.

Savjet CBCG je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavala guvernerka CBCG dr Irena Radović, razmatrao i usvojio Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za 2023. godinu. U Izvještaju se navodi da je crnogorska ekonomija u prošloj godini, prema preliminarnim procjenama MONSTAT-a, zabilježila rast od 6%, čemu je najviše doprinijelo povećanje privatne potrošnje. Rast je ostvaren i u sektorima industrijske proizvodnje, šumarstva, trgovine i većine vidova saobraćaja, dok je pad ekonomske aktivnosti zabilježen u sektoru građevinarstva. U Izvještaju se dalje navodi da je inflacija u 2023. godini značajno smanjena i da je, nakon dvocifrenih stopa rasta, u decembru prethodne godine iznosila 4,3%, dok je prosječna godišnja inflacija (period januar-decembar) za 2023. godinu iznosila 8,6%.

Trend rasta crnogorske ekonomije je nastavljen i u prvom kvartalu 2024. godine kada je, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, ostvaren realni rast BDP-a od 4,4% u odnosu na isti period prethodne godine, konstatovano je u Makroekonomskom izvještaju Centralne banke Crne Gore za prvi kvartal 2024. godine, koji je takođe bio na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta CBCG.

U Izvještaju o kretanju cijena za prvi kvartal 2024. godine, koji je usvojio Savjet CBCG, navedeno je da su potrošačke cijene u Crnoj Gori u prva tri mjeseca ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, u prosjeku bile više za 4,7%. Prema podacima MONSTAT-a, potrošačke cijene su u martu 2024. godine, u odnosu na decembar 2023. godine, zabilježile rast u prosjeku od 1,5%, čemu je najviše doprinio rast cijena u kategorijiama hrana i bezalkoholna pića, prevoz, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i komunikacije.

U skladu sa obavezom koja je propisana Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Savjet je donio Odluku o Centralnom registru transakcionih računa i depozita i sefova, kojom se, na objedinjen način, uređuje sadržina registra transakcionih računa, depozita i sefova, kao i podaci koji se dostavljaju za potrebe tog registra.

Radeći na kontinuiranom unapređivanju regulatornog okvira i njegovom usklađivanju sa relevantnom regulativom EU, Savjet je donio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o obezbjeđivanju pouzdane provjere autentičnosti klijenta i zajedničkim i sigurnim otvorenim standardima komunikacije. Na ovaj način se osigurava da standardi pouzdane provjere autentičnosti klijenata koje će primjenjivati pružaoci platnih usluga u Crnoj Gori budu na istom nivou kao u EU.

U cilju usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o Centralnoj banci Crne Gore i preciznijeg uređivanja ovog pitanja, Savjet je donio Odluku o provjeri podobnosti i autentičnosti novčanica i kovanog novca.

Savjet je danas donio i Odluku o statističkim podacima i informacijama koje investicioni fondovi, društva za upravljanje investicionim fondovima i društva za osiguranje dostavljaju Centralnoj banci Crne Gore, u cilju inoviranja kompilacije monetarne i finansijske statistike, kako bi se obezbijedili cjeloviti podaci statistike finansijskih računa kao sastavnog dijela nacionalnih računa, čime se ispunjava jedno od dva završna mjerila poglavlja 18 – Statistika.

Na današnjoj sjednici Savjet je razmatrao i usvojio izvještaje o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke za maj i jun 2024. godine, Kvartalni izvještaj o poslovanju pružalaca finansijskih usluga u Crnoj Gori (mart 2024), Odluku o izmjeni Odluke o obaveznoj rezervi kreditnih institucija kod Centralne banke Crne Gore, Smjernice za uspostavljanje okvira za izbor nezavisnog spoljnog revizora finansijskih izvještaja Centralne banke Crne Gore, kao i druge materijale iz domena svoje nadležnosti.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak