Kostićeva ponuda prihvaćena za 4.000 akcija Addiko Banka

Ponudu kompanije Miodraga Kostića Agri Europe Cyprus za kupovinu akcija Addiko Banke prihvatili su investitori koji posjeduju 4.000 akcija te banke, saopštio je austrijski zajmodavac, prenio je Bloomberg. Ovo je i dalje daleko od ciljanih 3.315.344 akcija, to jest 17 odsto udjela u vlasništvu Addika, za koje je Kostićeva firma objavila ponudu sredinom maja ove godine.

Za vlast nad zajmodavcem proteklih mjeseci interesovanje su takođe pokazali Alta Pay Group Davora Macure i Nova Ljubljanska banka (NLB), što je poguralo cijenu dionica banke sa sjedištem u Beču. U međuvremenu, Addiko je saopštio da je Alta Pay povukao zahtjev za sticanje udjela, dok je NLB podigla svoju ponudu.

Za opciju koju nudi Kostićeva kompanija sada je produžen period prihvatanja do 16. avgusta, kada ističe i ponuda NLB.

Inače, Agri Europe je ranije ove godine već kupio udio od 10 odsto u Addiku koje je prethodno kontrolisao sam Kostić. Ponuda za preuzimanje dodatnih 17 odsto Addika podrazumijeva cijenu od 16,24 eura po akciji nakon plaćanja dividendi.

S druge strane, NLB je sredinom jula digla ponudu za Addiko za 10 odsto. Slovenačka bankarska grupacija tako nudi 22 eura po akciji, pri čemu u cijenu ulazi i dividenda za 2024, a nova ponuda znači da je banka procijenjena na 429 miliona eura.

Nova cijena je za 15,8 odsto viša od cijene Addikovih akcija od 14. maja, kada je objavljena namjera NLB o preuzimanju akcija. Cilj im je da kupe najmanje 75 odsto svih akcija austrijskog zajmodavca, to jest 14.625.000 od ukupno izdatih 19.500.000 dionica Addika.

Podsjetimo, Addiko je poslovao kao dio Hypo Alpe-Adria Bank. Na Balkanu nudi potrošačke kredite, a u Austriji posluje kao banka usredsređena na građanstvo kao svoje klijente. Nedavno su najavili planove za otvaranje digitalne banke u Rumuniji.

Izvor: Bloomberg

Podijeli ovaj članak