Investitori se vraćaju u Tursku

Investitori se vraćaju na tržišta u Turskoj i od maja 2023. su uložili više od 30 milijardi dolara u tu zemlju pošto veruju da se tamošnja privreda oporavlja na krilima restriktivne monetarne politike ministra finansija Mehmeda Šimšeka.

Kompanija za upravljanje imovinom Amundi je prije samo nekoliko mjeseci upozoravala investitore da se drže dalje od turskih obveznica, ali sada vjeruje da se ova zemlja kreće u dobrom pravcu zahvaljujući reformama koje sprovodi tim tehnokrata pod predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, prenosi Bloomberg.

Strano vlasništvo nad turskim akcijama i obveznicama sada je na najvišem nivou u posljednjih pet godina, a investitori smatraju da je turska privreda sve stabilnija, dodaje njujorška agencija.

Centralna banka Turske je ovog mjeseca objavila da vraća depozit od pet milijardi dolara iz Saudijske Arabije, što je analitičarima nagovestilo da je Ankara uvjerena u svoju sposobnost da obnovi devizne rezerve.

Vijest je stigla samo nekoliko dana nakon što je agencija Mudis podigla kreditni rejting Turske prvi put za više od deset godina.

Neki analitičari uprkos optimizmu upozoravaju da je pred Turskom još dug put pošto zemlja i dalje ima jednu od najvećih svjetskih stopa inflacije, a odluke predsjednika Erdogana, koji trenutno stoji iza svojih finansijskih stručnjaka, mogu da budu nepredvidive.

“Biće potrebno neko vreme. Ekonomski tim Turske prilično dobro upravlja političkim i tržišnim pritiscima i srećni smo što smo pozitivni u pogledu fiksnog prihoda i kapitala”, izjavio je čelnik kompanije Amundi za tržišta u razvoju Jerlan Sizdikov, prenosi Tanjug,

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak