Za zaduženja angažovane renomirane pravne kuće, Abazović da sumnje predoči nadležnima

U dosadašnjim procesima zaduženja države angažovane renomirane međunarodne pravne kuće, koje su aktivni savjetnici većini država EU i državama u regionu, a sa kojima Ministarstvo finansija ima dugogodišnju saradnju i koje su bile angažovane i za realizaciju prethodnih emisija obveznica.

To se navodi u odgovoru koji je na pitanje poslanika Građanskog pojreta URA Dritana Abazovića pripremio premijer Milojko Spajić a koji je objavila Vlada Cre Gore pošto današnji premijerski sat nije održan.

“Riječ je o Linklaters kao pravnom savjetniku države i White and Case i Schonher kao pravnom savjetniku banaka aranžera”, precizirao je Spajić u pisanom odgovoru na pitanje: “Da li ste kod prethodnih zaduženja i hedžinga koristili usluge posredničkih agencija? Ako jeste, koje ste agencije koristili i da li je neko od zaposlenih u tim agencijama u rodbinskim vezama sa Vama?”.

Spajić je naveo i da svako zaduženje podrazumijeva angažovanje pravnih kuća, odnosno uključivanje pravnog savjetnika koji savjetuje banke aranžere i pravnog savjetnika koji savjetuje državu.

“Pravni savjetnici su neminovni u ovom procesu, kako za englesko pravo, koje pokriva pravni okvir za međunarodno zaduživanje, tako i za domaće (lokalno) pravo, kako bi se proces uskladio sa domaćim propisima. Dakle, osim investicionih banaka i pravnih kuća, koji su neophodni akteri za proces izlaska države na međunarodno tržište kapitala, nije bilo razgovora ili angažmana sa bilo kojim dodatnim posredničkim agencijama, brokerima ili slično”, naveo je premijer.

Kazao je i da u cijelokupnom procesu sprovođenja postupka realizacije emisije obveznica na međunarodnom tržištu i/ili transakcije unakrsnog valutnog svopa, učestvuju samo investicione banke aranžeri i pravne kuće.

“Investicione banke aranžeri su zadužene da pruže podršku prilikom pripreme potrebne dokumentacije, analize tržišta, prezentacije za investitore, kao i da organizuju logistiku i aktivnosti predstavljanja rezultata investititorima”, kazao je Spajić.

Govoreći o hežingu, premijer je naveo da se on isključivo može raditi sa bankama sa kojima postoji bilateralno potpisan ugovor ISDA (Međunarodno udruženje svop derivata), a koja reguliše pravni okvir finansijskih derivata na međunarodnom tržištu kapitala.

“Osim pravne kuće White and Case, koja je još 2019. godine angažovana da pomogne Crnoj Gori sa pravnim mišljenjem za primjenu međunarodne dokumentacije ISDA, nijedna dodatna pravna kuća niti posrednička agencija nije angažovana”, kazao je Spajić i podsjetio da je “zahvaljujući hedžing aranžmanu po osnovu dolarskog kreditnog aranžmana između kineske Exim banke i Crne Gore za potrebe izgradnje prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, realizovanom u januaru 2024. godine, Crna Gora ostvarila uštedu u budžetu u 2024. godini u iznosu od 6,8 miliona eura”.

Premijer je kazao i da Ministarstvo finansija vodi taj proces, a ne predsjednik Vlade.

“Ali kada već pominjete – volio bih da sam u rođačkim i prijateljskim vezama sa svima na ovom svijetu koji nam mogu pomoći da se riješimo loših kredita, sačuvamo budžet Crne Gore i oporavimo javne finansije. Ovoga puta to nije slučaj a i da jeste – imate odriješene ruke, da sve u šta sumnjate predočite nadležnim organima da ispitaju i eventualno procesuiraju. Stojim na raspolaganju istovremeno vrlo ponosan na rad Ministarstva finansija i sve što su postigli u prethodnom periodu”, zaključio je Spajić.

Podijeli ovaj članak