Spajić: Za 20-ak godina bićemo među pet najrazvijenijih zemalja EU

Foto: Gov.me

Na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet u toku je kontrolno saslušanje predsjednika Vlade Milojka Spajića i ministra finansija Novice Vukovića na temu programa Evropa sad 2.

Spajić je na sjednici kazao da se program sastoji iz tri najvažnije promjene od kojih je prva povećanje minimalne zarade na 600 za srednjokolce i 800 za one sa visokim obrazovanjem.

Kazao je da je u Hrvatskoj minimalna zarada oko 650 eura, u Češkoj takođe, Slovačkoj oko 650, Letoniji 601 euro, u Ruminiji 418, Srbiji 404…

“To nam govori o jednom nevjerovatnom civilizacijskom iskoraku koji ćemo napraviti u oktobru kada će naši građani moći dostojastveno da žive”, kazao je Spajić.

Kada je riječ o inflaciji, on je naveo da je Crna Goru negdje na sredini u Evropi.

Smanjenjem opterećenja na rad će se, kako kaže, omogućiti poslodavcima da imaju najkonkurentnije uslove u Evropi.

“To je jedno od najnižih opterećenja na radu Evropi i koje je konkurentno”, saopštio je premijer i pojasnio šta su ciljevi programa.

“Mi želimo puno zaposlenje, visoke zarade za radnike i niske troškove za poslodavce i da im omogućimo da budu što konkurentniji. Ovo je podsticija za našu privredu i preduzetnike da što hrabrije ulaze u investicije i zapošljavaju ljude”, poručio je Spajić.

Za naredne tri godine, kako je saopštio, predviđen je tekući budžet u suficitu. Ponovio je i da će prosječna zarada u oktobru biti 1.000 odsto, dok će radnici u svim sektorima, kako dodaje dobiti veće plate.

“Svi radnici će da osjete povećanje plata i to povećanje će dobiti 300.000 radnika u Crnoj Gori”, kazao je Spajić.

Podsjetimo, tim programom predviđeno je da prosječna plata u Crnoj Gori iznosi 1.000 eura, prosječna plata za srednoškolce biće 600, a za radnike sa visokom stručnom spremom 800 eura.

„Zaposlenima sa srednjom školom povećavamo minimalne plate za 33 odsto, tj. sa 450 na 600 eura, a onima sa višim nivoima kvalifikacija za čak 78 odsto i njihova minimalna plata iznosiće 800 eura“, naglasio je ranije premijer Spajić.

“Crna Gora što se tiče standarda građana već se ponaša kao da je članica EU”, kazao je premijer na sjednici i dodao da smo već dosegli visok nivo minimalne zarade, a uskoro i prosječne.

“Prvo ćemo da dostignemo prosjek EU, a onda ćemo da budemo i iznad prosjeka EU i ubijeđen sam za 20-ak godina Crna Gora će da bude u top pet najravijenijih evropskih država”, zaključio je Spajić.

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da su građani prevareni, jer je obećanje bilo da će minimalna plata biti 700 eura, a ona je 600 eura. Naveo je i da minimalnu platu od 800 eura neće primati svi visokoškolci već samo oni koji su osigurani na to radno mjesto.

Konatar kaže i da se radno vijeme od sedam sati više ne pominje, te da je kalkulator Evrope sad pokazivao rast svih zarada od 25%, što po Evropi sad 2 nije slučaj.

“Vi morate da shvatite da kad nešto javno izgovorite snosite odgvornost za to”, kazao je Konatar.

Važno je kaže on da građani ne dozvole da više budu prevareni.

Izvor: RTCG

 

Podijeli ovaj članak