“Buduće penzije biće značajno manje”

Nacrtom fiskalne strategije, koja je alijas programa Evropa 2, mislimo da Vlada veoma neozbiljno i neodgovorno postupa prema svim budućim penzionerima, ocjenjuju iz Sindikata uprave i pravosuđa.

“Neka u drugom planu ostavimo sva neispunjena obećanja, gdje pet odsto uvećanja plata nije obećanih 25 odsto uvećanja, gdje minimalna plata od 600 eura nije obećanih 700 eura, gdje minimalna penzija od 450 eura nije obećanih 600 eura, gdje se javlja imaginarna prosječna plata od 700 eura koja nema nikakvu referencu, gdje nema sedmočasovnog radnog vremena itd itd. Svi budući penzioneri, akcenat stavljamo na zaposlene koji neće skorije ispuniti potrebne uslove za ostvarivanje penzije, ugrubo imaće godišnje obračune za buduću penziju u umanjenom iznosu od 25 – 27 odsto, u odnosu na trenutni način obračuna. Ističemo, kreatori nove fiskalne strategije su istakli da neće mijenjati penzioni sistem i čuvene penzione stubove, koji su nosioci postojećeg načina obračuna sadašnjih i budućih penzija”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Nenad Rakočević.

Ističu da od 2004. godine kroz M4 obrazac zarada se iskazuje kroz bruto zaradu.

“Programom Evropa 2, bruto zarada se umanjuje za naših pet odsto, koje nam se u vidu nekoliko desetina eura prelivaju u našu neto zaradu, zatim bruto zarada se umanjuje za dodatnih 5,5 odsto koje su poklonili poslodavcima oslobađajući ih od obaveznih penzionih doprinosa, tako da će naša bruto zarada, koja je ustvari definicija zarade, samo u startu biti umanjena za 10,5 odsto, te na taj način direktno utičući na buduću penziju. Zamjenom teza, bez ijednog izdvojenog eura od strane Vlade ili države, naša bruto zarada se umanjuje za pomenutih 10,5 odsto, dok je trenutno neto uvećanje samo privid, jer ono prenijeto u kupovnoj moći je ekvivalentno vrijednosti dvije lubenice i jednog pipuna”, rekao je Rakočević.

Kako dodaje, bez ijednog detaljnog, matematičkog obrazloženja, osim svakodnevno izgovorenog narativa, „plate će biti veće, penzije će biti veće“, pisci programa Evropa 2 argumentovano ne potkrepljuju svoje navode.

“Kao krucijalni element jednačine za obračun penzija trenutno, ističe se takozvani godišnji bod, a bod je u prevodu godišnja vrijednost u obračunu buduće penzije. Visina boda je prosječna zarada na nivou države u toj ostvarenoj radnoj godini, ponavljamo koji je glavni element u konačnoj jednačini za obračun buduće penzije. Ako je trenutna prosječna zarada 820 eura, gdje jedan samostalni savjetnik 1 sa 15 godina radnog staža prima taj iznos, taj savjetnik 1 u ovom trenutku ima vrijednost boda 1. Kada se istom sjutra poveća zarada programom Evropa 2, ona će biti tačno 870 eura, što znači da on neće imati više vrijednost prosječne plate u državi koja je najavljena da će iznositi 1000 eura. Samim tim u budućem obračunu penzije on neće imati vrijednost boda 1, već će on iznositi 0,87 odsto od boda, što znači da će buduća penzija pored onih umanjenih 10,5 odsto biti manja za 130 eura od prosječne zarade ili još 13 odsto na račun umanjene vrijednosti boda”, kaže Rakočević.

Prema njegovim riječima, donošenjem novog Zakona o zaradama, neupitno će se uvećati plate svima koji pripadaju grupama platnih razreda A, B i C, što će uzrokovati dodatno povećanje prosječne plate u državi na pretpostavljenih 1050 do 1100 eura.

“Vrijednost pomenutog penzionog boda, povećanjem prosječne zarade za onog samostalnog savjetnika 1, dodatno pada za još tri ili četiri odsto, što u konačnom kada se grubo sabere, budući penzioneri će godišnje od trenutka realizacije programa Evropa 2 imati manji obračun penzije za 25 do 27 odsto. Ovom prilikom pozivamo kompletnu glomaznu Vladu, da nam precizno matematički pokažu da mi u ovakvom proračunu budućih penzija griješimo, a možda griješimo, te nam dokumentovano prikažu kako će sjutra penzije biti veće, u odnosu na sistem obračuna bruto zarada koje određuju visinu buduće penzije, a kroz akuelni način funkcionisanja penzionog sistema. Sa naše strane viđenje buduće fiskalne strategije, koja će se nesumnjivo realizovati, dobit će imati samo predstavnici krupnog kapitala, kao što su Bemaks, Voli, Glosarij i ostali slični”, kaže Rakočević.

Kako dodaje, veoma je teško naći tog deficitarnog radnika u privatnom sektoru koji ima platu manju od 600 eura.

“Naravno, njemu se uplaćuje 450 eura minimalne zarade, a ostatak najčešće taj deficitarni radnik dobija na ruke. Ovim programom svi privatni poslodavci bivaju nagrađeni ili čašćeni sa onih oslobođenih 5,5 odsto koje su kroz doprinose uplaćivali na penzioni fond radnika. Sve ovo stvara iluziju da su plate za ovaj dio radnika, iz realnog sektora išta uvećane. Zarade za sve zaposlene iz javnog sektora mogu da se uvećaju samo na dva načina, a to je kroz povećanje koeficijenata ili povećanje obračunske vrijednosti koeficijenta. U krajnjem, neka uvećaju minimalnu zaradu na obećanih 700 eura, a mi predlažemo, obzirom na jučerašnje uvećanje svih osnovnih životnioh namirnica i režija, dok glavni inflatorni udar tek očekujemo, da minimalnu zaradu povećaju na realnih 800 eura. Takođe predlažemo da se ne šegače sa radnicima Crne Gore, te izbrišu iz najavljene strategije one dvije diletantske minimalne zarade, jer koliko smo mi upoznati, bili bi smo jedina država u svijetu sa takvim rješenjem”, navodi Rakočević.

Kako je kazao, za sve zaposlene u javnoj upravi ova Vlada nije ispoštovala zakonsko uvećanje plata od 10 odsto, počevši od januara ove godine, što će se u konačnom sudski naplatiti, te nije ispoštovala i sabotira konstituisanje stambene zadruge Odgovornost.

“Ova Vlada takođe je napravila diskriminaciju u smislu linearnog uvećanja svih zarada u Crnoj Gori u odnosu na minimalnu zaradu od 450 eura, što će svi radnici Crne Gore naravno procesno takođe naplatiti. Ako sjutra linerano u potrebnom procentu ne uvećaju sve plate u odnosu na nove minimalne zarade, takođe će se steći još jedan osnov za potražnju razlike po osnovu diskriminacije”, rekao je Rakočević.

Navodi da svi penzioneri kojima linearno nije uvećana penzija usvajanjem minimalne penzije u iznosu od 450 eura, istovjetno imaju osnov za sudsko potraživanje razlike po osnovu diskriminacije.

“Sve u svemu, zaključak je da ova vladajuća garnitura sve radi nestrategijski i neplanski iz nekih svojih očitih razloga, gdje će buduće vrijeme donijeti ogromne troškove samo po prethodno navedenim osnovama mjerenim u iznosima stotina miliona eura”, ocjenjuje Rakočević.

Sindikat uprave i pravosuđa podržava svako uvećanje plata i penzija, ali ne na dugoročnu štetu radnika i građana.

“Kako smo kritikovali program Evropa 1 da će urušiti zdravstveni sistem i da ćemo plaćati sve zdravstvene usluge, što se ispostavilo kao tačno, tako i program Evropa 2 doživljavamo kao nešto nam svima u konačnom neće donijeti nešto dobro. Ako se obistine naša predviđanja, a iskreno se nadamo da griješimo, ne smije se dozvoliti da odgovornost zaobiđe odgovorne, svako u čitavoj hijerhiji odlučivanja mora da snosi ličnu i materijalnu odgovornost”, zaključio je Rakočević.

Podijeli ovaj članak