Pranje novca sve se više vrši preko kriptovaluta

Pranje novca sve se više vrši preko kriptovaluta. I to kako bi se prikrilo porijeklo i kretanje nezakonito stečenih sredstava, navodi se u izvještaju Chainalysisa.

U izvještaju, koje je proučavalo trendove i novije načine pranja novca, navodi se da se kripto koristi za kriminal izvan lanca kao što su trgovina drogom i prevara. Razlog je taj što je kripto “prekogranična, gotovo trenutna i općenito jeftina za transakcije”, piše CNBC.

“RASTUĆA SVEPRISUTNOST KRIPTOVALUTE UČINILA JU JE ALATOM ZA PRANJE PRIHODA OD RAZNIH KRIMINALA IZVAN LANCA, POPUT TRGOVINE NARKOTICIMA I PREVARA. U 2024. PRANJE NOVCA U KRIPTOVALUTAMA OBUHVAĆA SAV KRIMINAL — NE SAMO ONAJ KOJI JE INHERENTNO POVEZAN S KRIPTOEKOSISTEMOM.”

To dolazi jer je vrijednost najveće svjetske kriptovalute, bitcoina, do sada ove godine skočila za gotovo 55%, prema LSEG-u.

Ljudi koji peru novac koriste se raznim metodama kao što su kripto mikseri, cross-chain mostovi i “preskoci” između novčanika kako bi prikrili tok  sredstava.

Kripto mikseri ili tumbleri uključuju miješanje kripto iz različitih izvora kako bi se otežalo otkrivanje njihovog porijekla i vlasništva. Takođe iskorištavaju kriptomostove kako bi sakrili porijeklo sredstava premještajući ih između različitih blockchain mreža.

“Preskoci” uključuju premještanje sredstava između brojnih posredničkih ličnih novčanika kako bi se izbjeglo otkrivanje.

Od 2019. gotovo 100 milijardi dolara sredstava prebačeno je iz poznatih nezakonitih novčanika u usluge konverzije, gdje se kripto pretvara u fiat valutu, pokazali su podaci Chainalysisa. Najveći identificirani iznos bio je 30 milijardi dolara 2022. godine.

Sankcionisana ruska kripto mjenjačnica Garantex uveliko je zaostajala za rekordnim iznosom budući da njene usluge nude peračima novca način pretvaranja nelegitimno stečenih kriptovaluta u gotovinu.

Može se ući u trag

Ali tim se nezakonitim aktivnostima još uvijek može ući u trag, rekao je Chainalysis.

Kripto pranje može se pratiti i analizirati s višim stepenom tačnosti i brzine, zahvaljujući transparentnosti blockchaina, u poređenju s tradicionalnim finansijskim sistemima. Ipak, očekuje se da će pranje kriptovaluta postati sve raširenije, navodi se u izvještaju.

“KAKO GLOBALNO PRIHVATANJE KRIPTOVALUTA RASTE I PREPREKE ULASKU SE SMANJUJU, CHAINALYSIS OČEKUJE DA ĆE OVA VRSTA PRANJA NOVCA POSTATI ZNAČAJNIJA, JER NEZAKONITI AKTERI ISTORIJSKI PREUZIMAJU NOVE TEHNOLOGIJE ZA SVOJE VLASTITE SVRHE.”

Podijeli ovaj članak