Dubai dobija nove milijardere, stižu s neočekivane destinacije

Ujedinjeni Arapski Emirati su na putu da budu najveći svjetski magnet za bogatstvo treću godinu zaredom, prema Henleyevom Izvještaju o migraciji privatnog bogatstva.

U isto vrijeme, predviđa se da će Ujedinjeno Kraljevstvo – koje je već izvor mnogih iseljenika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – do 2028. doživjeti pad milionerske populacije za 17%, prema švajcarskoj banci UBS.

Pojedinci visoke neto vrijednosti u mnogim slučajevima glasaju nogama, tražeći zelenije pašnjake – ili u slučaju središta iseljeništva bez poreza poput Dubaija, pješčanije plaže – dok troškovi i porezi rastu u njihovoj domovini. Trend će se vjerovatno ubrzati nakon uvjerljive izborne pobjede Laburističke stranke Ujedinjenog Kraljevstva u junu, prema nekim finansijerima.

“Postoje faktori koji potiču i privlače ovaj trend milionera koji se odlučuju preseliti u Dubai”, rekao je za CNBC Karim Jetha, dugogodišnji regionalni investitor koji se preselio u UAE iz Ujedinjenog Kraljevstva tokom pandemije.

“Faktori poticaja uključuju mogućnost viših poreza pod novom laburističkom vladom. Na primjer, jedno od obećanja laburista u kampanji bilo je nametanje PDV-a na školarinu u privatnim školama, što bi povisilo cijenu za 20 posto”, rekao je.

“Faktori privlačenja uključuju percepciju Dubaija da je izuzetno siguran i reforme viznog režima koje potiču migraciju.”

Prema Henleyevom izvještaju koje je objavljeno u junu, UAE će do kraja 2024. godine zabilježiti rekordan neto priliv od 6700 milionera iz cijelog svijeta. To je gotovo dvostruko više od drugoplasirane zemlje na listi, SAD-a, za koje se očekuje da će pozdraviti neto priliv od 3800 milionera u istom vremenskom okviru.

“Sa svojim nultim porezom na dohodak, zlatnim vizama, luksuznim životnim stilom i strateškim položajem, UAE su se učvrstili kao svjetska destinacija broj jedan za migrirajuće milionere”, navodi se u izvještaju. Zlatna viza UAE je dugoročna boravišna viza koja omogućava stranim rezidentima da žive, rade ili studiraju u UAE.

Dok milioneri koji migriraju u UAE najčešće dolaze iz Indije, šireg Bliskog istoka, Rusije i Afrike, očekuje se da će se veći broj Britanaca i Evropljana također preseliti u blistavi pustinjski emirat, dodaje se, prenosi SEEbiz.

Razvoj i reforme u “ekosistemu upravljanja bogatstvom” UAE-a mogu zahvaliti za veliki dio toga, rekla je Sunita Singh-Dalal, partnerica u Hourani Private Wealth & Family Offices u Dubaiju.

“U manje od pet godina, UAE je uveo snažan regulatorni okvir koji bogatima pruža niz inovativnih rješenja za zaštitu, očuvanje i povećanje njihovog bogatstva”, rekla je.

Faktori poput moderne infrastrukture i snažnog međunarodnog školskog sistema, geografske povezanosti, niske stope kriminala, nepostojanja poreza na dohodak, viza za radnike na daljinu i brojni poticaji za ulaganja također pomažu privući bogate u Dubai.

Za razliku od toga, Britanija će do 2028. doživjeti pad svoje milionerske populacije sa 3.061.553 prošle godine na 2.542.464, prognozira UBS-ovo Globalno izvještaj o bogatstvu koji je objavljen u junu. Ali važno je napomenuti da brojna milionerska populacija Ujedinjenog Kraljevstva – treća najveća u svijetu – uključuje mnoge strane stanovnike iz mjesta poput Rusije, Bliskog istoka i drugdje.

Sada kada vlada Ujedinjenog Kraljevstva postepeno ukida svoj “non-dom” status – koji je omogućavao bogatim i često stranim stanovnicima da ne plaćaju britanski porez na dohodak u inostranstvu – veliki dio te populacije će tražiti destinacije izvan Velike Britanije.

“Odljev koji je već generisan ekonomskim i političkim previranjima u Britaniji rizikuje biti ubrzan daljim nepoželjnim političkim odlukama”, komentarisala je Hannah White, direktorica nezavisnog think tanka Institute for Government u Londonu, u izvještaju Henley.

Istakla je porez od 40% koji je već na snazi na posjede iznad praga od 325.000 funti (417.755 dolara), kao i na ukidanje britanskog poreznog režima za nedomaćine koji počinje 2025. godine.

Aktualna laburistička vlada također je obećala ukinuti izuzeće od 20% PDV-a na školarinu u britanskim privatnim školama, što bi znatno poskupilo obrazovanje za one koji svoju djecu šalju u elitne ustanove.

“Obveza laburista da uklone svoje izuzeće od 20% PDV-a daljnji je nepoželjan razvoj događaja”, rekao je White.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak