Nadležni demantuju da je tender za benzinsku stanicu na auto-putu namješten

Postoje sumnje u sinhronizovanu akciju dijela državnih institucija i državnih preduzeća da Jugopetrol dobije ekskluzivno pravo na benzinsku pumpu na auto-putu, jer je nakon završetka tendera najavljena izmjena Uredbe o formiranju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata koja bi omogućila Jugopetrolu da poveća cijene goriva na auto-putu i time ispuni uslove koje je prihvatio na tenderu,smatraju u Udruženju naftnih kompanije Crne Gore (UNKCG).

U Ministarstvu rudarstva, nafte i gasa i državnom preduzeću “Monteput” tvrdnje UNKCG nazivaju neutemeljenim i neprofesionalnim i poručuju da pitanje liberalizacije cijena naftnih derivata na auto-putu neće biti razmatrano do izgradnje preostalih dionica auto-puta.

“Predlog za isključenjem formiranja cijena na auto-putu iz postojeće uredbe nije i ne može biti predlog Ministarstva, jer je osnov za sadržaj uredbe uređen Zakonom o energetici, koji ne sadrži odredbe koje bi bile osnov za ovake izmjene”, kazali su u Ministarstvu rudarstva, nafte i gasa kome je nakon rekonstrukcije Vlade pripao Direktorata za naftu i gas iz doskorašnjeg Ministarstva energetike i rudarstva.

Javnim pozivom za zakup zemljišta za prvu pumpu bilo je predviđeno da minimalna godišnja zakupnina iznosi 66.760 eura kao i jedan cent o prodatom litru na ovoj benzinskoj pumpi.

Nerealno plaćati dodatnu proviziju

UNKCG navodi da im je odmah bilo sumnjivo prihvatanje uslova o dodatnoj cijeni zakupa od jednog centa po prodatom litru, jer je upravo taj cent zarada kada se izuzmu svi troškovi iz sadašnje Uredbe, troškovi radnika, raznih dažbina i zakupa.

“Svi koji su bar malo upućeni u tržišna zbivanja naftnih kompanija u Crnoj Gori, shvataju da je ovakav poziv realno nemoguć. Ovo iz razloga što su ograničena marža sa kojom posluju naftne kompanije u Crnoj Gori i povećani troškovi radne snage, uticali da troškovi maloprodaje narastu značajno preko iznosa koji su priznati Uredbom o formiranju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata u Crnoj Gori. Zbog toga je nerealno da bilo koja kompanija učestvuje sa ponudom, kojom će pored troškova zakupa, dodatno plaćati proviziju od prodaje. Ipak, pored ovakvih uslova, pomenuta kompanija se javila na javni poziv, i prije nego je dostavila zvaničnu ponudu, tražila je odlaganje roka”, saopšteno je iz UNKCG.

Oni navode da im je na sjednici u Privrednoj komori 26. juna, dva dana pred i formalnu dodjelu posla Jugopetrolu, v. d. direktorica Direktorata za naftu i gas u Ministarstvu energetike saopštila da planiraju izmjenu ove Uredbe kako ona ne bi važila za benzinske pumpe na auto-putu i kako bi se cijene u njima slobodno formirale. Kažu da će predložena izmjena dovesti do značajnog rasta cijene goriva kod privilegovanih vlasnika pumpi na auto-putu.

“Posebno je zanimljivo da se Direktorat za naftu i gas jednostrano angažovao u predlog i razmatranje djelimičnog ukidanja Uredbe na autoputu kao i brojnih drugih zahtjeva podnesenih isključivo od strane pomenute kompanije, a čemu je prethodila izrada naručene i fingirane studije stanja na tržištu naftnih derivata koju su radili profesori i saradnici sa Ekonomskog fakulteta, kako bi na taj način sumnjamo doprinijeli realizaciji javnog poziva koji je raspisao Monteput, isključivo u interesu Jugopetrola”, naveli su iz UNKCG.

Monteput je javni poziv za zakup zemljišta na kojem je predviđena gradnja benzinske pumpe objavio 26. decembra prošle godine, gdje je rok za dostavljanje ponuda bio 26. februara, ali su na zahtjev Jugopetrola tri puta produžavani rokovi za ukupno četiri mjeseca. Ova državna kompanija koja upravlja auto-putem je 28. juna objavila da je jedini ponuđač bio Jugopetrol koji je i izabran.

“Poslednje produženje je posebno interesantno, a iz razloga datuma njegovog donošenja od 14. 5. 2024. godine, a koje je bilo svega dva (2) dana prije isteka roka podnošenja ponuda nakon drugog produženja roka. Naglašavamo da je takva odluka suprotna sa članom 7.1. Javnog poziva, kojom je predviđeno da tenderska komisija zadržava pravo da izmijeni ili dopuni pojedine odredbe ovog Javnog poziva najkasnije 5 dana prije roka za dostavljanje ponuda”, naveli su iz UNKCG.

Dodatni uslov na javnom pozivu bilo je da učesnik mora imati najmanje sedam pumpi u Crnoj Gori, što ne ispunjava ni jedna kompanija sa domaćim vlasništvom.

Iz UNKCG navode da je nakon svih ovih činjenica lako uočiti “koordinaciju i sinhronizaciju aktivnosti, od tada potencijalnog ponuđača, zatim državne kompanije Monteput i Direktorata za naftu i gas” jer tokom trajanja javnog poziva učesnici nisu mogli znati da će naknadno biti izmijenjena uredba i omogućeno povećanje cijena goriva na pumpama uz auto-put.

“Niti jedna domaća kompanija iz Crne Gore nije bila u prilici da učestvuje na tenderu, jer ih je državna kompanija Monteput, diskvalifikovala prilikom raspisivanja javnog poziva i postavljanjem uslova kojima se favorizuje pomenuta naftna kompanija, očigledno suprotno zakonu, a ujedno i nama nerazumljivom postupanju, pa se pitamo zbog čega je ova ugledna državna kompanija pravila ovakve bitne propuste prilikom rada na ovom javnom pozivu? U namjeri da promoviše slobodne tržišne vrijednosti i da se afirmišu domaće privredne kompanije da učestvuju na svim javnim pozivima i tenderima od interesa za cjelokupno društvo. UNKCG u najboljoj namjeri ipak poziva nadležne organe, da preispitaju navode i činjenice na koje ukazujemo, te da pravovremeno spriječe realizaciju nezakonitog i diskriminatorskog posla koji se namjerava sprovesti, na štetu brojnih domaćih kompanija i građana Crne Gore”, navode iz ovog Udruženja.

Izvršni direktor “Monteputa” Milan Ljiljanić je poručio da navodi o koordinaciji aktivnosti usmjerenih ka izmjeni regulative u cilju formiranju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata na auto-putu su neistiniti i proizvoljni, posebno imajući u vidu da se regulativa o cijenama naftnih derivata nije mijenjala za vrijeme trajanja javnog poziva, a ni po završetku.

“Kroz reagovanje Ministarstva energetike i rudarstva javnosti je predočeno da pitanje liberalizacije cijena naftnih derivata na auto-putu neće biti razmatrano od strane tog ministarstva do izgradnje preostalih dionica auto-puta, odnosno, kako su naveli, dok se ne stekne uslov za transparentnost i smislenost ovakvog predloga. Tako da promjene Uredbe o formiranju maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata su čista spekulacija”, kazao je Ljiljanić.

Mogućnost udruživanja kompanija

On je naveo da je Monteput javno, i u skladu sa zakonskom regulativom, raspisao i okončao tender za davanje u dugoročni zakup zemljišta u putnom pojasu auto-puta, dionica Smokovac – Mateševo radi izgradnje benzinske stanice sa pratećim sadržajima.

“Na tender za desnu stranu auto-puta stigla je samo jedna ponuda “Jugopetrola”, koji je ispunila sve uslove tražene tenderskom dokumentacijom, pa je samim tim i izabran. Za lokaciju sa lijeve strane u smjeru iz Podgorice prema Kolašinu nije bilo prijavljenih ponuđača na dva objavljena javna poziva. Cilj kvalifikacionih uslova ovog tendera isključivo je bio obezbjeđivanje stabilnosti i održivosti investicije, posebno imajući u vidu finansijsku zahtjevnost ovog projekta. Kvalifikacioni uslovi tendera ostavili su mogućnost udruživanja manjih naftnih kompanija, te u dijelu potrebnog broja maloprodajnih objekata nisu bili ograničeni na teritoriju Crne Gore. O tome je Monteput, na upućeni zahtjev za pojašnjenje tenderskih uslova, obavijestio Udruženje naftnih kompanija Crne Gore” naveo je Ljiljanić.

On je najavio da će ovo državno preduzeće tokom septembra objavi i treći javni poziv za zakup zemljišta radi izgradnje benzinske stanice sa pratećim sadržajima, na lokaciji Gornje Mrke, lijeva strana u smjeru iz Podgorice prema Kolašinu, pa među potencijalnim ponuđačima očekuje i crnogorske naftne kompanije.

Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa,,kojim rukovodi Admir Šahmanović su poručili da demantuju tendenciozne navode UNKCG u vezi javnog poziva za izgradnju benzinskih pumpi na auto-putu Princeza Ksenija, u dijelu koji se odnosi na rad ovog Ministarstva, konkretno Direktorata za naftu i gas koji je prije rekonstrukcije funkcionisao u okviru ministarstva energetike i rudarstva.

“Navodi su netačni, neutemeljeni i profesionalno nekorektni, uporno se plasiraju crnogorskim medijima u pokušaju da stvore lošu sliku i ambijent, ne samo vezano za rad državnih institucija, već i poslovne zajednice. Naime, Ministarstvo rudarstva, nafte i gasa ni po jednom pitanju u vezi sa navedenim javnim pozivom kompanije Monteput nije učestvovalo u koncipiranju teksta poziva, pa sa uslovima propisanim za ponuđače nema nikakve veze”, poručili su iz Ministarstva.

Oni su istakli da pitanje liberalizacije cijena naftnih derivata na auto-putu neće biti razmatrano od strane tog Ministarstva do izgradnje preostalih dionica auto-puta, odnosno dok se ne stekne uslov za transparentnost i smislenost ovakvog predloga.

Kako je određen uslov da zakupac mora imati najmanje sedam pumpi

Iz UNKCG navode da su uslovom da ponuđač mora posjedovati najmanje sedam objekata u kojima se vrši prodaja naftnih derivate, odmah isključene sve kompanije sa domaćim vlasništvom jer nemaju toliko pumpi.

“Upitno je po kom kriterijumu je određen baš ovaj i ovakav uslov? Zbog ovih neravnopravnih uslova, UNKCG je u više navrata pisanim putem reagovalo i ukazalo kompaniji Monteput, da se sa takvim uslovima diskriminišu domaći privrednici, a sve sa ciljem obezbjeđivanja jednakih i fer tržišnih uslova, koji su Zakonom i Ustavom zagarantovani. Ipak, ovim diskriminatorskim uslovom je svjesno eliminisano desetine domaćih kompanija, koje decenijama, i pored otežanih i neravnopravnih uslova, uspješno posluju na ograničenom tržištu naftnih derivate”, naveli su iz ovog udruženja.

Jugopetrol strogo poštuje sve zakone

Iz Jugopetrola su poručil da kategorički odbacuju sve navode o protivzakonitom ponašanju u vezi sa učešćem na javnom tenderu za izgradnju benzinske stanice na autoputu, na dionici Smokovac-Mateševo.

“Postupak je sproveden u skladu sa svim važećim pravilima, i Jugopetrol nije imao uticaja na isti. Kompanija ostaje u potpunosti posvećena fer konkurenciji i strogom poštovanju zakona, kao i pružanju najboljih usluga i proizvoda svojim klijentima i partnerima širom Crne Gore”, poručili su iz Jugopetrola.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak