Crne prognoze iz Centralne banke Rusije za Putina: Rezerve rada i proizvodnje praktično iscrpljene

Foto: duma.gov.ru
Centralna banka Rusije, koja je podigla ključnu stopu na 18 posto godišnje sa prethodnih 16 posto, i dalje ocjenjuje stanje ruske ekonomije kao znatno pregrijanu, a regulator smatra da je zaoštravanje monetarne politike neophodno kako bi se u budućnosti izbjegao scenario stagflacije.

“Stopa rasta BDP-a ostala je visoka u prvom i drugom tromjesečju, dok se inflacija ubrzala. To znači da je ekonomija još uvijek u stanju značajnog pregrijavanja”, izjavila je guvernerka Centralne banke Elvira Nabiullina na press konferenciji nakon sastanka Upravnog odbora Centralne banke Rusije.

Nabiullina je rekla da su rezerve rada i proizvodnih kapaciteta “praktički iscrpljene”.

“Nedostatak tih resursa mogao bi dovesti do situacije da bi se stopa ekonomskog rasta usporila unatoč svim pokušajima poticanja potražnje, a sav poticaj otišao bi u ubrzavanje inflacije. U biti, to je stagflacijski scenarij, a mogao bi samo izbjeći po cijenu duboke recesije. Današnje dodatno pooštravanje naše politike trebalo bi spriječiti ovaj scenarij”, rekla je Nabiulina objašnjavajući odluku banke o stopi.

Ulaganja koja poduzeća upućuju u svrhu povećanja produktivnosti rada imat će učinak “tek s vremenom”. Štaviše, sposobnost poduzeća da se opreme tehnički je ograničena zbog povećanih troškova opreme i drugih resursa usred rastuće inflacije i sankcija, smatra Nabiullina.

“Iako bi se ponuda dobara i usluga trebala nastaviti širiti pod ovim uslovima, to se neće dogoditi tako brzo kao što potražnja trenutno raste”, rekla je Nabiullina.

Centralna banka Rusije je u petak povisila ključnu stopu za 200 baznih bodova na 18 posto godišnje. Regulator je takođe povisio svoju prognozu rasta BDP-a zemlje na 3,5-4,0 posto za 2024. s 2,5-3,5 posto u izgledima za april.

CBR je takođe smanjio svoju prognozu rasta BDP-a na 0,5-1,5 posto u 2025. s 1,0-2,0 posto, te na 1,0-2,0 u 2026. s 1,5-2,5. CBR očekuje privredni rast od 1,5-2,5 posto u 2027.

CBR je takođe znatno povisio svoju prognozu inflacije na 6,5-7 posto za 2024. s prethodnih očekivanja od 4,3-4,8 posto.

Podijeli ovaj članak