Globalni prihodi od oglašavanja će u 2026. godini dostići trilion dolara

Uprkos ekonomskim izazovima, tehnološkim poremećajima i pojačanom takmičenju na pojedinim geografskim područjima i u okviru pojedinih sektora, globalni sektor zabave i medija nastavio je da raste u 2023. godini. PwC-ovo istraživanje o sektoru zabave i medija Global Entertainment & Media Outlook 2024-28 pokazalo je da su se ukupni prihodi povećali za 5 posto na 2,8 triliona dolara.

Istraživanje, koje obuhvata 13 sektora u 53 zemlje i teritorije, predviđa da će globalni prihodi sektora zabave i medija do 2028. godine dostići 3,4 triliona dolara, s ukupnom godišnjom stopom rasta (CAGR) od 3,9 posto. Naime, očekuje se da će prihodi od oglašavanja do 2026. godine dostići triliona dolara i predviđa se da će doprinijeti više od polovine (55 posto) ukupnog rasta prihoda sektora zabave i medija u narednih pet godina.

Istraživanje takođe pokazuje da se streaming servisi, koji su tradicionalno zavisili od pretplatničkih modela, suočavaju s većom konkurencijom i izazovima u korišćenju i prihvatanju od strane potrošača. Kako bi podstakli rast, sada su usredsređeni na konsolidaciju, prenose sportova uživo (uključujući velike događaje poput Ljetnjih olimpijskih igara), suzbijanje dijeljenja lozinki i usvajanje modela zasnovanih na oglasima.

Na globalnom nivou, SAD je i dalje najveće tržište potrošnje i oglašavanja, s projektovanim CAGR-om od 4,3 posto do 2028. godine. U 2023. godini na SAD je otpalo više od jedne trećine globalne potrošnje. Međutim, druga velika tržišta, uključujući Kinu (7,1 posto) i Indiju (8,3 posto), te manje zrela tržišta poput Indonezije (8,5 posto) i Nigerije (10,1 posto), bilježe brži rast.

Werner Ballhaus, globalni voditelj usluga u sektoru zabave i medija, PwC Njemačka, naglasio je da ovaj sektor nastavlja rasti bez obzira na rizike s kojima se tržišni igrači suočavaju, prenosi SEEbiz.

-Promjene u preferencijama potrošača, zajedno s neizvjesnostima u vezi s kontinuiranim uticajem digitalne transformacije i novih tehnologija poput generativne umjetne inteligencije, pokreću val transformacije u poslovnim modelima. Kako bi osigurali svoj udio u rastućim izvorima prihoda koje smo utvrdili, tržišni igrači moraju preispitati kako njihove kompanije stvaraju, isporučuju i zadržavaju vrijednost. To podrazumijeva iskorišćavanje rasta oglašavanja te istovremeno iskorišćavanje snažnog potencijala umjetne inteligencije – kaže Ballhaus.

Dodao je da će kompanije, s obzirom na rastuću potrošnju virtuelnog sadržaja od strane potrošača, morati proširiti svoju ponudu proizvoda i nastaviti komunicirati s potrošačima na platformama na kojima oni provode većinu svog vremena.

Očekuje se da će do 2028. godine globalni prihodi od oglašavanja rasti po godišnjoj stopi od 6,7 posto, što je više od druga dva velika analizirana segmenta sektora zabave i medija: povezivost (2,9 posto) i potrošači (2,2 posto). U međuvremenu se predviđa da će do 2026. godine prihodi od oglašavanja dostići trilion dolara, a očekuje se da će se prihodi u 2028. godini udvostručiti u odnosu na 2020. godinu. Na osnovu tri analizirana velika segmenta sektora zabave i medija, predviđa se da će u narednih pet godina oglašavanje činiti 55 posto ukupnog rasta sektora zabave i medija.

Internetsko oglašavanje je najveća i jedna od najbrže rastućih komponenti sektora oglašavanja. Poraslo je 10,1 posto u 2023. godini, ostvarivši 52,5 milijardi dolara novih prihoda, a očekuje se da će do 2028. godine nastaviti rasti po godišnjoj stopi od 9,5 posto, kada će činiti 77,1 posto ukupne potrošnje na oglase.

Korišćenje streaming servisa i njihovo prihvatanje od strane potrošača rastu, iako sporije u poređenju s poslednjim godinama, jer se pružaoci usluga susreću s povećanom konkurencijom i izazovima u ubeđivanju potrošača da plate više za digitalnu robu i usluge. Globalne pretplate na over-the-top (OTT) video usluge (medijske, komunikacijske i informacijske, te druge usluge koje se direktno nude i dostupne su gledaocima putem otvorenog interneta) će u 2028. godini porasti na 2,1 milijardu s 1,6 milijardi u 2023. godini, što predstavlja CAGR od 5 posto. Očekuje se da će globalni prosječni prihod po OTT video pretplati neznatno porasti, sa 65,21 dolara u 2023. godini na 67,66 dolara u 2028. godini.

Zbog ovog stagnacijskog efekta, vodeći streaming servisi primorani su da preoblikuju svoje poslovne modele i potraže nove izvore prihoda izvan pretplata. To uključuje uvođenje opcija pretplata koje sadrže oglase (smanjene naknade za pretplatu sa sadržajem ispunjenim oglasima), suzbijanje dijeljenja lozinki, uvođenje prijenosa sportova uživo te konsolidaciju sektora. Na razvijenim tržištima, ova se konsolidacija odvija udruživanjem pružalaca pretplatničkih usluga. Do 2028. godine oglašavanje će činiti oko 28 posto globalnih prihoda od streaminga na OTT tržištu, u odnosu na 20 posto u 2023. godini.

Globalni gejming sektor, koji obuhvata e-sport (profesionalni gejming turniri s publikom uživo), zadržao je status jednog od najbrže rastućih velikih segmenata u sektoru zabave i medija. U 2023. godini ukupni prihodi su dostigli 227,6 milijardi dolara, što predstavlja porast od 4,6 posto. Očekuje se da će prihodi u 2027. godini premašiti 300 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više od nivoa u 2019. godini. Tržište Azije i Pacifika i dalje je najveće regionalno gejming tržište, a predstavlja 48,1 posto ukupnog globalnog segmenta. Predviđa se da će do 2028. godine porasti na 54,4 posto ili 181,8 milijardi dolara.

U drugim segmentima sektora zabave i medija, lična, stvarna, tehnološki poboljšana iskustva kao što su živa muzika i kino i dalje su sektori sa značajnim rastom. Prodaja ulaznica za kino i koncerte činila je 38,6 posto globalne potrošnje u 2023. godini. Zahvaljujući događajima poput svetskih turneja muzičara, prihodi od koncerata uživo porasli su za 26 posto i činili više od polovine ukupnog muzičkog tržišta.

Podstaknuta nekolicinom blockbustera u 2023. godini, kinematografija je zabilježila porast prihoda od 30,4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Predviđa se da će do 2026. godine globalni prihodi od kinematografije premašiti pretpandemijske nivoe iz 2019. godine.

Wilson Chow, globalni voditelj usluga u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT), PwC Kina, zaključio je da je globalni sektor zabave i medija kontinuirano napredovao.

-Kako bi iskoristio brojne prilike za rast, sektor mora iskoristiti potencijal novih tehnologija poput generativne umjetne inteligencije, preoblikovati poslovne i kreativne modele te koristiti tehnologiju za oglašavanje. U prošlosti je primjena generativne umjetne inteligencije u sektoru zabave i medija bila usmjerena na postizanje brzine i učinkovitosti. U budućnosti će se sektor morati usredsrediti na načine na koje generativna umjetna inteligencija može podstaći veće stvaranje vrijednosti eksperimentisanjem, ponavljanjem i skaliranjem novih rješenja i procesa – kaže Chow.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak