Meloni u Pekingu oživljava ekonomsku saradnju sa Kinom

Italijanska premijerka Đorđa Meloni (Giorgia Meloni) potpisala je sa kineskim kolegom Li Čangom u Pekingu trogodišnji akcioni plan za oživljavanje ekonomske saradnje dvije zemlje. Trebalo bi da se sastane i sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Kako je Meloni rekla prilikom potpisivanja, akcioni plan će biti usmjeren na uspostavljanje novih oblika saradnje sa Pekingom. Istovremeno, ona je naglasila da njena petodnevna posjeta Kini izražava „volju da se započne nova faza” i ponovo pokrene saradnja Pekinga i Rima, piše Seebiz.

Meloni, koja je učestvovala i na italijansko-kineskom poslovnom forumu u Pekingu, istakla je da njena vlada pokušava da uspostavi pravednije trgovinske odnose sa Kinom. Ona se založila za veću ravnotežu u trgovini između dvije zemlje, prenosi italijanska novinska agencija Ansa, koja navodi i podatak da je trgovinski deficit Italije sa Kinom prošle godine porastao na više od 40 milijardi eura.

Kineski lider Si Đinping rekao je na otvaranju foruma da Kina i Italija moraju da povećaju trgovinsku i investicionu saradnju.

Tokom posjete Meloni, očekuje se potpisivanje nekoliko bilateralnih sporazuma iz oblasti trgovine i industrije. Kina je najveći trgovinski partner Italije van EU.

Odnose između Rima i Pekinga nedavno su obilježile nesuglasice. Prošlog decembra, Meloni je obavijestila kinesku stranu o povlačenju Italije iz kineske globalne investicione inicijative Pojas i put, takođe, poznate kao Novi put svile. Italija se pridružila projektu 2019. godine kao jedina članica grupe G7 od sedam industrijski najrazvijenijih zemalja.

Podijeli ovaj članak