I hrvatski turizam bilježi blagi pad

Prvi podaci o turističkim rezultatima u Hrvatskoj govore da se desio blagi pad prometa u ugostiteljstvu, ali su isto tako turisti ove godine stigli ranije, a ako se sezona produži i na jesen – rezultati bi mogli biti na nivou prošlogodišnjih.

Jelena Tabak, šefica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK, rekla je za HTV da turistička sezona prolazi u skladu s očekivanjima.

“Evropsko prvenstvo (u fudbalu) bilo je u Njemačkoj, Olimpijske igre su u Parizu, očekivali smo da ćemo u ovom periodu godine imati možda čak i borbu za goste. Rezultati na nivou države, koje smo mogli čuti na sektorskom sastanku prije nekoliko dana u Splitu, u skladu su sa strategijom razvoja održivog turizma, što znači da smo u predsezoni imali veći rast nego što to imamo sad u špicu turističke godine”, navela je Tabak i dodala:

“Odnosno, ne da nemamo rast, nego imamo stagnaciju prometa i možda čak i u nekim mikrolokacijama i pad. To može zvučati loše, jer smo navikli na besomučne količine posla u julu i avgustu, ali to je ono za šta smo se borili, da se više radi u prvom i poslednjem dijelu godine, a da se rastereti špic sezone.”

Sektor pripreme i posluživanja hrane i pića ove godine bilježi rast od šest posto u količini izdatih računa i 17 posto u finansijskom prometu.

“Imali smo rast i dobre rezultate u predsezoni, a kad razgovarate s kolegama na terenu, objektivna je situacija da imamo u konkretnim restoranima samo jednu rotaciju uveče za večere. Unazad pet do 10 godina znalo bi ih biti po tri za veče i to u stvari znači pad u količini prometa između 10 posto i 20 posto. Što se finansijskih pokazatelja tiče, ili je stagnacija ili je mali pad ili je mrtva trka za jednak rezultat. Međutim, opet zavisi koji je tip objekta. Neki su i u porastu. Dakle, nema svaka vrsta objekta istu sudbinu,” otkrila je Tabak.

Joso Smolić, potpredsjednik HOK-a i predsjednik Udruženja ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, kaže da se gosti zbog krize manje troše i ističe da je to bilo za očekivati. Ti isti gosti očekuju veći kvalitet i bolju uslugu.

“Na tome moramo raditi da bi održali dolazak gostiju i za sljedeće godine kad budu imali veću potrošnju,” kaže on.

Prema Smolićevim riječima, svi pokazatelji govore da je Hrvatska negdje na nivou prošle godine.

“Znamo da je prošla godina bila dobra. Mali pad je, ali često je bila rupa u prvoj polovini jula, tako je i ove godine. Mislim da smo na dobrom putu,” naveo je Smolić.

Kaže da se pad broja noćenja, koji se broji u sitnim postocima, odnosi na privatni smještaj, što je takođe bilo za očekivati s obzirom na to da je 23.000 ležajeva više u ovoj godini u odnosu na prošlu.

“Isti je kolač, a dijeli ga puno više njih, i normalno je da ne možemo svi isto dobiti,” kaže Smolić.

Podijeli ovaj članak