Da li je AI balon pred pucanjem? Interni dokumenti otkrivaju da bi OpenAI mogao bankrotirati u roku od 12 mjeseci

Prema analizi The Information , koja je dobila pristup ranije neotkrivenim internim finansijskim podacima i insajderskim informacijama, OpenAI troši milijarde dolara da bi se održao u životu.

Očekuje se da će samo za 2024. neto gubici dostići 5 milijardi američkih dolara, što nije umirujuće za posao koji je do sada prikupio “samo” 11 milijardi dolara od Microsofta i nekolicine drugih investitora (i većina toga čak ni u gotovini) .

Kompanija troši 7 milijardi USD na obuku svojih GPT modela, uz dodatnih 1,5 milijardi USD na troškove osoblja.

Vraća između 3,5 i 4,5 milijardi američkih dolara u ChatGPT pretplatama i naknadama za pristup, jedva pokrivajući svoje operativne troškove, jer pokretanje ChatGPT-a košta najmanje 700.000 USD dnevno — ili više, s obzirom da je gornja cifra navedena prošle godine .

Bogat imovinom, siromašan gotovinom

Možda se sjećate Microsoftove hrabre investicije od 10 milijardi američkih dolara najavljene u januaru prošle godine, koje su uslijedile nakon milijarde koje je ubrizgao u OpenAI 2019.

Ono što je manje objavljeno je činjenica da je samo mali dio sume prebačen u gotovini, a najveći dio dolazi u obliku kredita za Azure cloud compute , što je kompaniju još više povezalo s Microsoftom.

Stoga nije ni čudo što se Satya Nadella, izvršni direktor Microsofta, privatno hvalio da neće biti važno da OpenAI sutra “nestane” jer njegova kompanija ima sva “prava i mogućnosti” i podrazumijeva potpunu kontrolu nad popularnim startupom: “Mi smo ispod njih , iznad njih, oko njih” (otkriveno u sudskim dokumentima iz tužbe koju je podnio Musk protiv OpenAI):

Ipak, iako OpenAI možda ponestaje novca, njegova intelektualna svojina, ljudski kapital i trenutno najpouzdaniji i, na mnogo načina, najimpresivniji AI servisi nesumnjivo vrijede milijarde.

Potrebna mu je samo povremena injekcija da ostane živ.

OpenAI je tu da ostane, pitanje je: u kom obliku?

Naravno, niko, a najmanje Microsoft, neće dozvoliti da OpenAI jednostavno propadne i umre. Dostignuća kompanije čine je veoma vrednom za sve potencijalne ponuđače.

Čak i ako, na papiru, ima vrlo kratku finansijsku stazu – vjerovatno manje od 12 mjeseci – neće imati problema s pronalaženjem bogatog udvarača, pogotovo jer kompanije koje se bore za nadmoć AI vrijede trilione.

U isto vrijeme, međutim, niko od njih neće samo pustiti da radi kako želi s njihovim sredstvima, s obzirom na to koliko se očekuje da će umjetna inteligencija biti fundamentalna za budućnost cijele planete. Oni to žele da kontrolišu.

Nadelline zloslutne riječi mogu sugerirati da Microsoft možda čeka da napadne i jednostavno apsorbira OpenAI na ovaj ili onaj način. Ili ga predstavite sa ponudom spasa koju ne može odbiti.

Najnovija procjena od 80 milijardi američkih dolara može izgledati impresivno dok ne uzmete u obzir da je Microsoft procijenjen na više od 3000 milijardi dolara i da ima značajnu gomilu gotovine koja vrijedi otprilike koliko i cijeli OpenAI trenutno.

Nismo upoznati s detaljima njihovog sporazuma iz 2023., ali jasno je da je gigant iz Redmonda pokrio svoje baze i da će u skladu s tim reagirati na sva dešavanja. To je osim ako već nije izvršio neke obaveze dijeljenja IP-a, koje bi mu garantirale pristup svemu što Sam Altman i njegovi inženjeri razviju.

Alphabet ili čak Apple mogu biti drugi potencijalni spasioci

Google bi mogao poduprijeti svoj tim za umjetnu inteligenciju znanjem i talentom glavnog konkurenta, dok bi Apple mogao jednostavno preskočiti svakoga s leđa i financirati OpenAI svojim riznicom novca na neko vrijeme ako bude potrebno.

S obzirom na to koliko su veliki finansijski zahtevi za razvoj veštačke inteligencije, ne čini se verovatnim da OpenAI može opstati kao samostalan posao sa samo ograničenim eksternim ulaganjima. Potreban mu je bogati pokrovitelj koji će ga vjerovatno progutati u nekom trenutku osim ako Altman ne dođe do novih izvora prihoda.

SearchGPT bi mogao biti jedan potencijalni proboj , praćen željno očekivanim GPT-5 2025. godine, ako donese impresivne nove funkcionalnosti za koje su korisnici spremni da plate.

Ako to ne uspije, uskoro bismo mogli svjedočiti kako OpenAI postaje samo dio jednog od velikih tehnoloških giganata.

Vrijeme nije na njegovoj strani, s obzirom na upozorenja o predstojećem pucanju balona umjetne inteligencije , koji ne samo da bi opteretio njegove finansije već i vrednovanje, pretvarajući ga u jeftino za jednog od velikih momaka. Možda to ipak čekaju?

Podijeli ovaj članak