Sportina dobija novog vlasnika

Srpska kompanija Fashion Company (poznata i pod brendom Fashion&Friends) preuzeće Sportinine dionice i lokacije na Balkan, saznaje Forbes Slovenija, a prenosi Investitor.

Sportina posluje i u Crnoj Gori.

Vlasnici trgovačkog lanca Sportina, 75,1 odsto udjela u vlasništvu je fonda Alfi, a preostala četvrtina u vlasništvu je Fashiona, sklopili su ugovor o prodaji kompanije iz Lesca.

Fashion Company regionalni je konkurent Sportini, ocjenjuje slovenački Forbes. Sa 66 trgovina prisutni su na nekoliko tržišta jugoistočne Evrope (imaju ukupno 119 maloprodajnih objekata), koji se takođe preklapaju sa slovenačkim tekstilnim trgovcem. Prisutni su i u istom trgovačkom centru u glavnom gradu Srbije. Prije šest godina pokrenuli su internet trgovinu, a razvili su i aplikaciju za kupovinu.

Prema podacima srbijanske Agencije za privredne registre, Fashion Company je osnovana 1993. godine, a stopostotni vlasnik je poznati srpski biznismen Milija Babović, koji je osim kompanija iz tekstilne industrije vlasnik ili suvlasnik nekoliko druge firme u raznim industrijama.

Fashion Company zapošljava 743 radnika. U 2023. godini ostvarili su oko 100 miliona eura prihoda. Srpski tekstilni trgovački lanac dio je grupe koja uključuje nekoliko podružnica – u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Rumuniji, BiH, Albaniji i dvije u Srbiji (od kojih u jednoj imaju manjinski udio) – i Fashion Foundation.

Potraga za novim vlasnikom Sportine počela je prije više od pola godine. Uz Fashion Company, u igri za preuzimanje bio je i N Sport. Još jedna srpska kompanija koja se bavi distribucijom sportske i modne odjeće.

Grupacija Sportina je već bila u stečaju 2022. godine. Tada su je sadašnji vlasnici kupili od Bahtijara Bajrovića za jedan euro i 16 miliona eura duga pretvorili u kapital. Ipak, krajem 2022. godine Sportina je imala finansijske i poslovne obaveze veće od 70 miliona eura.

Crnogorska Sportina prošle godine ostvarila je negativan finansijski rezultat od 42.000 eura, prenosi Investitor.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak