Hotelijeri nezadovoljni: „Špic“ nikako da dođe

Hotelijeri smatraju da su visoke cijene, infrastrukturni radovi i nedostatak avio-letova doprinijeli da ova sezona bude lošija od prethodne. Prema riječima Nikole Pejovića iz Udruženja hotela Crne Gore – ocjena za ovu sezonu nije sjajna.
– Sezona je sigurno 20 odsto „podbacila“, lošije je nego prošle godine – izjavio je Pejović, ističući  nedostatak priprema i nedovoljno prisustvo državnih zvaničnika u turističkoj strategiji.

Visoke cijene

Podaci turističkih organizacija opština Budva, Ulcinj i Herceg Novi pružaju dublji uvid u trenutnu situaciju na Primorju, dok broj turista varira od grada do grada.ć
Apeluje se na lokalne uprave da uključe privredu i udruženja turističkih radnika u proces donošenja odluka, kako bi se efikasnije rješavali problemi koji se javljaju tokom sezone. Sve oči su usmjerene ka završnom dijelu sezone, s nadom da će se pokazati da je optimizam bio opravdan.

– Špic sezone kasni, pripreme nijesu obavljene, a ministra turizma Vladimira Martinovia, za vrijeme njegovog mandata, nijesmo vidjeli – kazao je Pejović dodajući da mnogi turistički radnici ne pričaju iskreno i misli da će se sve vidjeti na kraju sezone.
Pejović je napomenuo da su posljedice toga povećane cijene ove godine, kao i raskopan bulevar u Budvi.

– Ako pričamo o ostalim gradovima, loši rezultati su posljedice raskopanog bulevara Kotor – Tivat. Ljudi nijesu došli da budu u blatu ili pijesku, nego da uživaju. Takođe, posljedica je i manjak loukost kompanija. Aerodromi se hvale da je došao rekordan broj gostiju, a šta bi onda trebalo Albanija da priča, pošto oni imaju 240 letova dnevno – ističe Pejović.

Ovako je bilo u predsezoni u Budvi: Foto: Dragan Mijatović, Pobjeda

– Mislim da je generalno loša sezona, jer mi se niko pretjerano ne hvali. Špic sezone kasni, opet smo imali ,,rupu“ u julu, jun je bio dosta ,,šaren“ svakom, pa i meni. Maj i april su bili solidni, imali smo grupe. Ne mogu reći da je sve bilo loše, ali nešto ne štima. Gosti su iz regiona, Ukrajine, Italije, Rusije, Poljske, Azerbejdžana… Vlasnik sam manjeg hotela i juče sam imao šest soba praznih, a ovo bi trebalo da bude špic i vrijeme kada se traži krevet više. Kada nam sada podignu PDV za smještaj na 15 odsto, jer nema nikakvog drugog priliva novca, sem hotelskog dijela, onda će nam biti katastrofa. Veliki hoteli su već
prodali dio smještaja za iduću godinu, ali zato privatni smještaj, koji čini 70 odsto kapaciteta, nije ušao u PDV sistem. Vlada nam spušta doprinose, ali nam zato podiže namete – naglašava Pejović.
Apeluje na lokalnu upravu da uključi privredu, udruženja ugostitelja i hotelijera u proces donošenja odluka, jer su oni ti koji imaju prvi kontakt sa gostima, vodičima i prevoznicima, zbog čega mogu pružiti precizne informacije sa terena i predočiti probleme koji se javljaju u samoj praksi.

Jovan Rosić iz Udruženja privatnih izdavalaca smještaja kaže, ipak, da su zadovoljni sezonom.

– Vlasnici privatnog smještaja koji su članovi udruženja su zadovoljni. Nemamo uvide u brojke turističkih organizacija gradova, ali u komunikaciji sa ljudima iz udruženja, koji se ozbiljno bave turizmom, možemo zaključiti da je sezona dobra. Trenutna popunjenost kapaciteta je na visokom nivou i skoro sve je raspro-
dato. Vlasnici koji su značajnije podigli cijene nešto više se oslanjaju na ,,last-minute booking“, dok je većina unaprijed rasprodala kapacitete u julu i avgustu.  Špic sezone je tradicionalno dobro popunjen i imamo dobre najave za kraj avgusta i septembar – kazao je Rosić.

Postsezona, kako objašnjava, značajno zavisi od vremenskih uslova, ali i tu očekuju dobar rezultat.

– Prethodna dva mjeseca su, u prosjeku, bila na nivou prošle godine. Sezona u popularnijim primorskim destinacijama je krenula nešto ranije pa su mnogi privatni smještaji prve goste dočekali već u aprilu – precizirao je Rosić.

Statistika
Prema posljednjem presjeku Turističke organizacije Budve, trenutno na Budvanskoj rivijeri boravi oko 40.000 turista, od čega je oko 22.000 u privatnom i oko 17.000 u hotelskom smještaju, dok ostali turisti borave u hostelima I kampovima.- Kada se trenutna posjećenost uporedi sa istim periodom prošle godine, u hotelskom smještaju boravi šest odsto turista više, dok u privatnom smještaju boravi oko osam odsto manje, a ukupan broj turista otprilike je na istom nivou – kazali su iz TO Budva, dodajući da, prema najavama, hotelijeri i ove godine očekuju bolju turističku sezonu za nekih pet do deset procenata, uprkos korekciji cijena hotelskog smještaja, najviše do 15 procenata.

– Jedan broj hotela visoke kategorije ostvario je još u predsezoni odlične finansijske rezultate koji su kod pojedinih premašili projektovane, dok su manji hoteli u iščekivanju špica sezone – kazali su iz TO Budve.

Opširnije u Pobjedi

Podijeli ovaj članak