Podravka kupila firme od Fortenove, Martina Dalić rekla kakav je sada plan

PREDSJEDNICA Uprave Podravke Martina Dalić rekla je za Hinu da je u planu ulaganje u tehnologiju i poljoprivrednu infrastrukturu, posebno navodnjavanje, u kompanije koje je koprivnička kompanija upravo kupila od Fortenove, ali prije predstavljanja konkretnim planovima i brojkama, ona želi da sačeka formalno ispunjenje svih neophodnih uslova za realizaciju transakcije.

“Naš plan je ulaganje u tehnologiju i poljoprivrednu infrastrukturu, posebno u navodnjavanje, što smatramo ključnim preduslovima za dugoročnu održivost i konkurentnost na tržištu.

To podrazumijeva modernizaciju i povećanje efikasnosti poljoprivredne i povrtarske proizvodnje, održavanje najviših evropskih standarda u stočarstvo, bolji odnos s kooperantima, uz širenje mreže kooperanata i korišćenje Podravkine snage u izvozu brendova Belja, Baranjka i Vupika“, istakla je Dalić.

Ona je takođe navela da razumeju i prepoznaju značaj efikasne poljoprivrede za konkurentnu i efikasnu proizvodnju prehrambenih proizvoda, pa su im u planu ulaganja u tehnološku modernizaciju i povećanje produktivnosti ovih poljoprivrednih preduzeća u cilju dostizanja najviših evropskih standarda u svim segmentima. proizvodnje.

Podsjetimo, Podravka i Fortenova Grupa potpisale su u petak ugovor o kupovini poljoprivrednog segmenta Fortenova Grupe, koju čine Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje-Agro Vet i Felix, a transakcija je vrijedna 333 miliona eura.  Za realizaciju ove transakcije potrebno je pribaviti saglasnost Agencije za zaštitu tržišne konkurencije i regulatornih agencija na tržištima jugoistočne Evrope.

Podravka je podigla kredit da kupi segmente Fortenove
Podravka će ovu akviziciju finansirati kreditom komercijalnih banaka i očekuje da će partner u transakciji biti Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

“Podravka je danas nezadužena kompanija koja ostvaruje odlične poslovne rezultate, što znači da imamo stabilnu i jaku finansijsku poziciju za financiranje same kupovine, ali i za ulaganje u kompanije koje preuzimamo”, istakla je Dalić.

Dug potreban za finansiranje ove transakcije, kako je rekla, “neće biti preveliki teret za Podravku i ostaće u zoni niskog duga i nakon realizacije ovih kredita”. “To omogućava uspjeh našeg dosadašnjeg poslovanja, na osnovu kojeg smo finansirali investicijski ciklus u Podravku vrijedan više od 200 miliona eura, koji se završava ove godine, bez zaduživanja”, istakla je Dalić.

Dalić je kazala i da ovo preuzimanje znači dodatni iskorak i proširenje saradnje Grupe Podravka i Grupe Fortenova, jer podrazumijeva nastavak poslovnih odnosa koje Belje, Vupik i PIK Vinkovci imaju sa drugim kompanijama iz Fortenova grupe, posebno PIK Vrbovec, Zvijezda i Jamnica.

“Rijetko se dešava da jedna korporativna transakcija donese podjednako pozitivne efekte za sve sudionike, pa tako i za društvenu zajednicu odnosno hrvatsku ekonomiju u cjelini”, ocijenila je Dalić. To je dobro za Grupu Podravka jer je podiže na novi nivo poslovanja i otvara joj priliku da se pozicionira kao jedna od najvećih proizvodnih kompanija u jugoistočnoj Europi, dodala je ona.

Hina.hr

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak