Fortune 500 kompanije izgubile oko 5,4 milijarde dolara zbog CrowdStrike-a

Četvrtina kompanija sa liste Fortune 500 doživjela je prekid u uslugama zbog prošlonedjeljnih globalnih smetnji izazvanih padom IT sistema, a nastala šteta se procjenjuje na ukupno 5,4 milijarde dolara, piše Axios.

Fortune 500 je godišnja lista koju sastavlja i objavljuje časopis Fortune i rangira 500 najvećih američkih korporacija. Izvještaj koji je sastavila firma za sajber bezbjednost Parametrix daje neke od prvih procjena o tome koliko su nedavni prekidi izazvani greškom u CrowdStrike kodu bili štetni za globalnu ekonomiju.

U prosjeku, svaka pogođene kompanije izgubila je po 43,6 miliona dolara, ukazuje izvještaj Parametrix-a.

Sve avio kompanije Fortune 500 i otprilike 75 odsto vodećih zdravstvenih organizacija i banaka bile su pogođeni prekidima u radu.

Parametrix procjenjuje da ukupni osigurani gubici širom liste Fortune 500 bili između 540 miliona dolara i 1,08 milijardi dolara.

Zdravstveni sektor je pretrpio najveći kolektivni udar, izgubivši oko 1,9 milijardi dolara zbog prekida rada.

Poređenja radi, avio-kompanije su izgubile oko 860 miliona dolara.

CrowdStrike čini samo 15 odsto tržišnog udjela u segmentima bezbjednosnog softvera u 2023, prema Gartneru, ali je taj udio veoma koncentrisan na Fortune 500.

CrowdStrike je rekao da radi sa 298 kompanija od ukupno listiranih na Fortune 500.

Sektor softvera i IT usluga je bio jedna od najmanje pogođenih industrija, prema Parametrixu, sa samo 21 odsto kompanija koje su se suočile sa prekidima.

To je zato što većina softverskih kompanija radi na Linux-u, na koji CrowdStrike-ovo neispravno ažuriranje softvera nije uticalo.

„Ovo bi se moglo posmatrati kao srebrna tačka, jer bi veliki uticaj na ovaj sektor rezultirao još većim efektom talasanja, s obzirom da ovaj sektor uključuje neke od najvećih pružalaca usluga na svijetu“, navodi se u izvještaju.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak