Revolut dobio licencu za bankarstvo u Velikoj Britaniji

Britanski fintech startup Revolut saopštio je u četvrtak da je dobio bankarsku licencu s ograničenjima od Uprave za bonitetnu regulaciju Ujedinjenog Kraljevstva, čime je prekinuto trogodišnje čekanje. Kompanija sa sjedištem u Londonu sada ima vremena za izgradnju svoje britanske bankarske infrastrukture i poslovanja prije službenog pokretanja.

Revolut je prvi put podnio zahtjev za svoju bankarsku licencu 2021. godine, ali se suočio s dugim odgađanjima.

“Današnja objava je značajan korak naprijed za Revolut i za naše korisnike. Ogromna je odgovornost biti banka u Ujedinjenom Kraljevstvu i mi ćemo neumorno raditi na ponudi proizvoda i usluga koje poboljšavaju finansijske živote svih koji koriste Revolut,” rekla je izvršna direktorica Revoluta u Ujedinjenom Kraljevstvu Francesca Carlesi u izjavi.

Bankarska licenca U.K. Revolutu će omogućiti primanje depozita klijenata i izdavanje proizvoda poput zajmova i kreditnih kartica. Pridružuje se nizu drugih banaka izazivača kao što su Monzo i Starling, koje se žele suprotstaviti tradicionalnim bankarskim igračima poput Barclaysa.

Jedno od ključnih pitanja u vezi s odgodom dobijanja bankarske licence bila je struktura dionica Revoluta koja nije u skladu s pravilima PRA-e. Britanski regulatori zahtijevali su od kompanije da svojih šest klasa dionica pretvori u obične dionice.

Revolut je to u međuvremenu riješio, sklopivši dogovor o restrukturiranju svog vlasništva s velikim japanskim tehnološkim investitorom SoftBank, ranije je izvijestio CNBC.

Bankarska licenca dolazi nakon što su se Revolutove finansijske brojke vratile na jaču osnovu 2023. godine. Ovog mjeseca kompanija je izvijestila o dobiti prije oporezivanja za 2023. godinu od 438 miliona funti (545 miliona dolara), što je u plusu s gubitka prije oporezivanja od 25,4 miliona funti u 2022. Prihodi grupe porasli su za 95% na 1,8 milijardi funti, u odnosu na 920 miliona funti 2022. godine.

Podijeli ovaj članak