Šta uprava Addiko banke misli o poboljšanoj ponudi NLB?

Na poboljšanu ponudu za preuzimanje Nove Ljubljanske banke (NLB) za otkup dionica radi preuzimanja austrijske Addiko banke, koja je objavljena sredinom jula, reagovali su i uprava i Nadzorni odbor Addiko banke.

“Uzimajući u obzir privlačnost cijene povećane ponude, Nadzorni odbor utvrđuje da poboljšana ponuda održava odgovarajuće interese dioničara Addiko banke”, navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Addiko banke.

Nadzorni odbor mora, u skladu sa austrijskim zakonodavstvom, da se izjasni o ponudi za preuzimanje. Umjesto 20 eura, nova ponuda uprave NLB dioničarima Addiko banke je 22 eura po dionici, umanjeno za eventualne buduće isplate dividendi.

“Svoje šanse za uspjeh želimo da povećamo ponudom koja bi bila privlačnija za sve dioničare Addiko banke u odnosu na alternativne opcije”, naveli su iz NLB za Bloomberg Adriju, prilikom objave ponude.

Kako pojašnjavaju, odlučili su da djeluju sada, gotovo mjesec dana prije isteka ponude, zbog sezone odmora. Za donošenje odluke dioničari Addiko banke imaju vremena da se odluče do 16. augusta.

Poboljšana ponuda i dopunska izjava uprave Addiko banke razmatrani su na sjednici Nadzornog odbora 24. jula.

“Nadzorni odbor, nakon detaljnog pregleda poboljšane ponude i na osnovu informacija dostupnih na dan dopunske izjave, preporučuje dioničarima Addiko banke da prihvate poboljšanu ponudu”, naveli su u izjavi. Ipak, upozoravaju da je po mišljenju Nadzornog odbora neizvjesno da li će poboljšana ponuda biti uspješna na osnovu prethodnih uslova koje je postavio ponuđač, posebno uslova u vezi sa minimalnim pragom za preuzimanje.

Kao što smo pisali, NLB je navela da je uslov za validnost ponude za preuzimanje, kupovina 75 posto udjela u kapitalu Addiko Group, što odgovara 14.625.000 dionica Addiko banke.

Po mišljenju Nadzornog odbora, svaki dioničar Addiko banke mora uzeti u obzir sve relevantne okolnosti, kao i vjerovatnoću da će poboljšana ponuda biti uspješna.

“Na osnovu ovih faktora, dioničari Addiko banke moraju pojedinačno odlučiti da li će i u kojoj mjeri prihvatiti poboljšanu ponudu”, naveli su.

Kao što je navedeno, Nadzorni odbor mora se izjasniti o ponudi za preuzimanje. “I po slovenačkom zakonu, uprava društva je dužna da objavi svoje mišljenje o ponudi za preuzimanje. Istina, u Sloveniji nije uobičajeno da uprava preporučuje ili odvraća od prihvatanja ponude”, smatra Pavle Pensa, advokat u firmi Jadek & Pensa.

‘Uprava Addika ne može procijeniti namjere Alta Pay i Diplomat Pay’

Za kupovinu dionica Addiko banke takmiče se još dva srpska biznismena: Miodrag Kostić preko Agri Europe Cyprus i Davor Macura, koji vodi Alta Pay Group. Agri Europe je želio da stekne 17 posto, dok je Alta Pay planirala kupovinu 29,59 posto austrijske banke. Krajem prošlog mjeseca Addiko je objavio da Alta Pay već posjeduje trećinu glasačkih prava. Nedugo zatim je stigla informacija da je srpski Diplomat Pay takođe postao dioničar austrijske banke.

Grupa Alta Pay je početkom jula povukla zahtjev za regulatorno odobrenje za sticanje (kvalifikovanog) 10 posto udjela u kapitalu grupe Addiko banke, što bi moglo značiti da se povlače iz trke za sticanje udjela u austrijskoj banci.

“Uprava ne može pouzdano procijeniti namjere društava Alta Pay i Diplomat Pay u vezi sa njihovim dionicama Addiko, posebno u vezi sa poboljšanom ponudom NLB”, naveo je nadzorni odbor Addika.

Na internet stranici Addika je navedeno i saopštenje da je 1. februara Alta Pay Group sklopila uslovni ugovor o kupovini dionica za sticanje 6,87 posto u Addiku. Zaključivanje ovog ugovora o kupovini dionica obavljeno je 22. jula 2024. Istog dana je Alta Pay Group prenijela 1.340.207 dionica Addiko banke na treću osobu u skladu sa ugovornim obavezama. U trenutno objavljenoj vlasničkoj strukturi Addika vidljivo je da srpski vlasnici preko tri društva imaju 30 posto vlasništva.

Da li je postavljeni prag (pre)visok?

Postavljeni prag od minimalno 75 posto za validnost ponude za preuzimanje NLB brine i male austrijske dioničare. U Udruženju austrijskih dioničara (IVA) naveli su da je ponuda za preuzimanje NLB zaista poboljšana, ali upozoravaju da uspjeh ponude zavisi isključivo od srpskog dioničara Alta Pay, koji sa 29,59 posto udjela ima odlučujuću moć da spriječi preuzimanje. Ovaj je kasnije povukao ponudu za preuzimanje.

“Uz ovakve konkurente za preuzimanje i okolnosti, procjena stanja i odluka na strani malih dioničara je još teža, te stoga teško razumijemo insistiranje NLB na teško dostižnom uslovu za uspjeh njihove ponude za preuzimanje”, naveli su u IVA, a njihovo mišljenje prenosi udruženje malih dioničara (VZMD).

Izvjesnu zabrinutost u IVA izražavaju i zbog činjenice da NLB ne daje izričita uvjerenja o zadržavanju kotiranja Addika na Bečkoj berzi, ali NLB u odgovoru navodi da će za sada zadržati, ali će i redovno preispitivati njenu svrsishodnost. U IVA zaključuju da ponude za preuzimanje često sadrže različite odložne uslove, čije je ispunjenje teško predvidjeti.

U NLB izražavaju uvjerenje da će dobiti sva potrebna odobrenja – uključujući i ona od hrvatskih regulatornih organa – ali istovremeno iz IVA upozoravaju da stvarno preuzimanje može ostati dugo neizvjesno – u krajnjem slučaju čak do 30. juna 2025.

Izvor: Bloomberg Adria

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak