Sastanak guvernerke CBCG sa potpredsjednikom Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i šefom kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori  

Guvernerka Centralne banke Crne Gore dr Irena Radović sastala se danas sa potpredsjednikom Vlade za ekonomsku politiku i ministrom ekonomskog razvoja Nikom Gjeloshajem, šefom kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj Remonom Zakarijom, generalnim direktorom međunarodne konsultantske kuće “Crimson Capital” Majklom Goldom.

Na sastanku je razgovarano o osnivanju Kreditno-garantnog fonda u Crnoj Gori, regulatornom okviru i ulozi Centralne banke u ovom procesu.

Sagovornici su se saglasili da je formiranje Kreditno-garantnog fonda značajan korak za crnogorsku ekonomiju, te da su domaće i međunarodne institucije uključene u proces osnivanja Fonda, veoma posvećene ovom projektu.

Guvernerka Radović je istakla da je Centralna banka spremna da pruži puni doprinos u okviru svojih nadležnosti, jer se kroz Kreditno-garantni fond može značajno podržati crnogorska privreda, a posebno njeni najranjiviji segmenti.

“Uspostavljanje Kreditno-garantnog fonda je izuzetno važno za finansijski sistem i crnogorsku privredu, jer će na taj način biti omogućena dodatna podrška finansiranju preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, start-upova, žena i mladih u biznisu, čime se podstiče njihov dalji razvoj i prosperitet crnogorske ekonomije”, kazala je guvernerka Radović.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Gjeloshaj izrazio je zadovoljstvo današnjim sastankom, istakavši da će Vlada Crne Gore sa ostalim nadležnim institucijama uraditi sve kako bi se došlo do najboljeg regulatornog okvira, usklađenog sa najvišim standardima i najboljim praksama.

“Paket podrške koji će kroz Kreditno-garantni fond i Razvojnu banku biti ponuđen pravnim licima u Crnoj Gori, a posebno mikro, malim i srednjim preduzećima, biće dodatni impuls podrške našoj ekonomiji”, kazao je Gjeloshaj.

Šef kancelarije EBRD-a je naglasio da je cilj osnivanja KGF-a pružanje podrške preduzećima i preduzetnicima kojima je ograničen, odnosno otežan pristup finansiranju kod komercijalnih banaka.

“Kreditno-garantni fond će targetirati potencijalne klijente koji nisu u dovoljnoj mjeri obuhvaćeni finansiranjem, čime će se dodatno aktivirati potencijal u bankarskom sektoru, posebno prema mikro, malim i srednjim preduzećima”, kazao je Zakaria.

Majkl Gold, generalni direktor “Crimson Capital”, međunarodne konsultantske kuće angažovane u projektu osnivanja Kreditno-garantnog fonda u Crnoj Gori, kazao je da cilj da se u Crnoj Gori kreira nezavisan, dugoročno održiv garantni fond, prema najboljim međunarodnim praksama.

Kreditno-garantni fond je institucija koja pruža garancije za kredite koje banke odobravaju mikro, malim i srednjim preduzećima, sa ciljem olakšavanja pristupa finansiranju za mikro i MSP koja imaju kvalitetne projekte i programe, ali im nedostaju sredstava za obezbjeđenje potrebnog kolaterala za klasično finansiranje. Jedna od primarnih funkcija KGF-a uključuje i povećanje dostupnosti kredita, smanjenje rizika za finansijske insitucije i podršku ekonomskom razvoju.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak