Francuski ples po ivici italijanskog scenarija: Trka s vremenom i dug od 112 milijardi eura

Francuski ekonomisti upozorili su zvaničnike ove zemlje kako država pod hitno mora smanjiti javni deficit za 112 milijardi eura kako bi izbjegla tzv. italijanski scenario.

Prema riječima francuskih ekonomista, javni dug treba smanjiti u narednih sedam do 12 godina kako bi se izbjegao ulazak u tzv. spiralu duga u kakvu je ušla Italija.

Za razliku od južnog susjeda, Francuska još uvijek može izbjeći upadanje u zamku da mora potrošiti previše novca kako bi vratila dug, mišljenja je Vijeće za ekonomske analize Francuske.

“Dobra vijest je da je Francuska do sada kontrolisala svoju sudbinu. Naš dug je direktna posljedica naših budžetskih izbora. To nije mehanička akumulacija i nije grudva snijega koja je bačena nizbrdo”, mišljenja su članovi Vijeća.

U savjetima ekonomista preporučuje se smanjenje primarnog deficita, razlike između toga koliko vlada prihoduje i troši umanjeno i za kamate, za četiri posto BDP-a zemlje u narednih sedam do 12 godina.

Zajedno sa šest drugih zemalja, Francuska se već suočava sa postupkom EU o prekomjernom deficitu zbog kršenja pravila javne potrošnje.

Aktuelni ministar finansija Bruno Le Maire već je obećao Briselu da će smanjiti deficit Francuske na tri posto BDP-a i ispuniti pravila EU o deficitu do 2027. godine, prenosi Klix.ba.

Podijeli ovaj članak