Porto Montenegro otkriva umjetnički sadržaj Rubix festivala

VIŠE OD 40 UČESNIKA PREDSTAVIĆE SE OD 8. DO 10. AVGUSTA

Sve smo bliže drugom izdanju Rubix festival u Porto Montegru. Rubix će i ove godine biti upotpunjen  izložbenim prostorom. Izložba predstavlja izraz osam umjetnika o stanju čoveka u savremenom svijetu, njegovom gubitku, strahovima, traženju harmonije kroz susret sa prirodom i stvaranju novog, harmoničnog sistema percepcije svijeta.

Svaki od autora na svoj način pronalazi odgovore na ova pitanja. Tako Daria Bajagić postavlja pitanje položaja modernog čoveka u društvu potrošnje, kroz nesvjesno prihvatanje pravila igre u kojoj je žrtva. Bezuslovno stavljen u okolnosti masovne kulture i masovne potrošnje, rata i nametnutih ideoloških predrasuda, čovek se prikazuje kao slika žrtvovanog i životinjskog.

Rajko Sušić, čija će dela dočekti posetioce na ulazu u muzej, govori o filozofiji rata i mira, baziranoj na ličnom iskustvu i događajima iz njegovog života, o traženju opstanka kroz slike rata i gubitka. On nalazi mjesto čoveka u ovom svijetu, koji se nada novom životu i kreativnošću.

Umjetnica Mila Halizova pronalazi odgovore na pitanja veze čoveka i prirode. U njenim radovima napravljenim od sjemena raznih biljaka, ona za posmatrača otvara mogućnost susreta sa prirodom. Ovaj susret se može desiti na bilo kom mjestu i u bilo koje vrijeme.. u stanu u bučnom gradu, ispred platna, možete biti sami sa šumom drveća koje još nije izraslo i osjetiti dodir žive prirode.

Ova važna tendencija povezivanja čoveka s prirodom, koja se uslovno može nazvati “organski trend”, prestavlja temu povratka čovjeka korijenima, prirodi kao glavnom izvoru životne snage i inspiracije.  Sa tom vezom počinje put ka harmonizaciji i oslobađanju čoveka od nametnutih normi i stereotipa, kao i destruktivnih obrazaca savremenog svijeta.

Sledeći umetnik koji nastavlja liniju ljudske harmonizacije kroz povratak korijenima, Zoran Obrenović, predlaže povratak izvorima protokulture, arhetipskim slikama koje su postale osnova naše civilizacije, i kroz njih nudi čovječanstvu da iznova započne istoriju umjetnosti,  vraćajući se jedinstvu čoveka sa silama prirode.

Povratak protoizvorima boje u umjetnosti nudi umjetnik Marso (Radun Marsenić). On bira boju kao alat za uticaj na posmatrača –  monohromija njegovih platana dopire do podsvijesti. On bira oker boje, koristi ih kao vatru koja spaljuje sve što opterećuje svijest modernog čoveka. U njegovim radovima može se prepoznati treperavi pejzaž ili mrtva priroda, ali njihova glavna svrha je da budu alat koji odsijeca zastarjele vizuelne percepcije.

Razvoj boje kao harmonizujućeg elementa prostora i vizuelne percepcije nastavlja umjetnik Aleksandar Ostojić. U njegovim radovima vidimo sinergijsku umjetnost koja kombinuje geometriju, matematiku i slikarstvo. Može se reći da Ostojićeva laboratorija analizira percepciju boje u vezi sa ritmom i oblikom, koja harmonizuje i uvodi red u haotični savremeni svijet.

Konačan odgovor daje Andrej Vereščagin. Filozofski sistem u bojama, ideja trojstva i harmonizacije čoveka i svijeta, napravljena na platnu. On usvaja novi sistem koji leži duboko u korijenima kulture, a istovremeno je novost u vizuelnoj umjetnosti.

Umjetnička izložba ne obuhvata samo muzejsku salu, već se proteže i izvan njenih zidina, u otvoreni prostor Rubix festivala. Divovske skulpture Konstantina Evdokimova impresioniraju ne samo svojom veličinom, već još više tehnikom izvođenja. Kao materijal bira slamu. Od nje skulptor vješto stvara prepoznatljiv oblik, simbolizujući snagu i bogatstvo prirode, koja je spremna da dijeli svoje darove sa čovjekom.

Ovogodišnju zložbu omugućio je partner Rubix festival –  A&A Design and Interior. Sa sjedištem u Porto Montenegru i međunarodnim delovanjem, nude punu uslugu u oblasti rezidencijalnog i hotelskog enterijera i eksterijera, upravljanje projektima, isporuku namještaja, umjetničkih predmeta i još mnogo toga.

Još mnogo umjetničkog sadržaja očekuje sve posjetioce Rubix festivala. Poseban kutak na festivalu predviđen je za predivni baštenski vrt pod nazivom „art garden“. Posjetioci će uživati putujući kroz ovaj nevjerovatan lavirit umjetnosti. Mirisna bašta prepuna očaravajućih mediteranskih biljaka u kombinaciji sa umjetničkim radovima, prikazaće umjetnost iz jednog sasvim drugačijeg ugla.

Za sve ljubitelje moderne umjetnosti i tehnologije, Synthesis studio će prirediti dvije nesvakidašnje vizuelne instalacije. Koristeći savremena tehnološka, svjetlosne efekte i umjetničku kreativnost, upotpuniće festivalski prostor omogućavajući posjetiocima interaktivno iskustvo i futurističan doživljaj umjetnosti i čovjeka kao njenog stvaraoca.

Svi zainteresovani sugrađani se mogu prijaviti za interaktivne umjetničke radionice i predavanja u okviru Rubix 24, klikom na sajt www.rubixfestival.me. Karte po promotivnim cijanama dostupne su na  http://www.gigstix.me/rubix-festival-2024-porto-montenegro. Pripremite se za spektakularan vikend koji će nadmašiti sva očekivanja i vidimo se od 8. do 10. avgusta u Porto Montenegru, poručuju iz organizacije.

Podijeli ovaj članak