EPCG Solar Gradnja: Obnovljivi izvori energije pokazuju svoj potencijal

Ilustracija

Prema podacima za prethodni mjesec, od ukupno proizvedene električne energije , energija iz obnovljivih izvora počinje da zauzima veoma bitno mjesto, saopštila je EPCG Solar Gradnja.

“Ono što nas čini ponosnim i daje nam za pravo da kažemo da smo lideri u ovom poslu su solarne elektrane jer su imale udio u ukupnoj proizvodnji EPCG od 4,05 odsto. Ako to pretvorimo u gigavate onda dolazimo do izvanredne brojke od gotovo 6 GWH! Takav rezultat za ovako kratko vrijeme nisu uspjele da ostvare ni mnogo veće i razvijenije zemlje sa svojim energetskim sistemima”, uvjereni su u EPCG Solar Gradnji.

Kako su dodali, imajući u vidu da je do sada kroz projekte Solari montirano gotovo 5000 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 50KWH, onda više ne postoji ni najmanja sumnja da će u narednom periodu zelenu energiju predanim i efikasnim radom kao i do sada učiniti dominantnim izvorom energije koji će svakodnevno donositi benefite građanima i državi.

“Ostalu energiju 56,97 odsto proizvele su hidroelektrane, 38,98 proizvela je TE Pljevlja”, dodaju.

Crna Gora, ukazuju, ima odličan solarni potencijal – više od 200 sunčanih dana godišnje, pa je ugradnja solarnih panela isplativa kako korisnicima iz kategorije domaćinstva, tako i poslovnim subjektima, javnim ustanovama, svim većim potrošačima – kako zbog smanjenja računa za utrošenu električnu energiju, tako i zbog cijene struje na berzi, koja je prethodnih godina drastično varirala, dijelom i zbog loše hidrološke situacije.

“Stoga je potrebno maksimalno iskoristiti sve mogućnosti za proizvodnju iz novih izvora, naročito iz ekološki čistih i besplatnih izvora kakav je solarna energija”, navodi EPCG Solar Gradnja.

Projekat masovne ugradnje solarnih panela prva je pokrenula Elektroprivreda Crne Gore sa ćerkom firmom Solar gradnjom, nudeći korisnicima kreditni aranžman sa rokom otplate do 10 godina i subvencijom od 20 odsto.

“Ulaganje u obnovljive izvore energije prioritet je u energetskom sektoru i jedan od važnih uslova iz evropske zelene agende, koje treba da ispunimo u narednom periodu. Naravno, želimo da napomenemo, da u ovu analizu nisu ušli objekti čiji su vlasnici angažovali privatne firme za izgradnju solarnih elektrana. Na kraju, pošto ćemo sigurni smo u narednom periodu imati jači tempo ugradnje, već u sledećoj godini električna energija iz obnovljivih izvora biće na još većem možemo slobodno reći evropskom nivou”, poručuju u saopštenju.

Podijeli ovaj članak