Azijska tržišta: Težak pad Nikkeija

Japanski Nikkei 225 produžio je svoj šestodnevni niz gubitaka na 3%, vodeći u gubicima među azijskim indeksima jer je region doživio široku rasprodaju nakon što je Wall Street pao preko noći.
Nikkei teška kategorija SoftBank Group pala je za 9%, dok je Renesas Electronics prednjačio u gubicima indeksa, za više od 14%. Širi Topix je pao za 2,24%. Jen je također označio četvrti dan zaredom u porastu u odnosu na američki dolar, dostigavši ​​najnižu vrijednost u 11 sedmica od 152,28 u odnosu na američki dolar.

Rojters je izvestio da se očekuje da će Banka Japana razgovarati o povećanju kamatnih stopa na sastanku o monetarnoj politici sledeće nedelje 30. i 31. jula, kao i da će detaljno izneti plan za prepolovljenje kupovine obveznica.

Odvojeno, panel japanske vlade pristao je da podigne prosječnu minimalnu platu u zemlji na 1.054 jena (6,90 dolara), ili 5%, izvještava NHK.

Veće plate daju Banci Japana više prostora za razmatranje povećanja stopa, budući da se oslanja na “vrli ciklus” rasta cijena i plata.

Investitori su takođe utjecali na rast BDP-a Južne Koreje u drugom kvartalu, koji je bio nešto ispod očekivanja.

BDP Južne Koreje porastao je 2,3% na godišnjem nivou, manje od 2,5% koliko su očekivali ekonomisti koje je anketirao Reuters. Na kvartalnoj osnovi, privreda zemlje se smanjila za 0,2%, u poređenju sa rastom od 0,1% koji se očekivao u anketi Reutersa i preokretom u odnosu na rast od 1,3% zabilježen u prvom tromjesečju.

Južnokorejski Kospi izgubio je 1,8%, dok je Kosdaq pao 2,32%. Indeks je povukao naniže teška kategorija SK Hynix, koji je takođe pao 6%

Izvor: Seebiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak