Franklin Templeton razmatra Solana ETF nakon uspjeha s Ethereumom

Franklin Templeton nastaviće da istražuje više imovine za podršku novih ETF-ova spot kriptovaluta, uključujući one bazirane na Solani.
Franklin Templeton, jedna od prvih kompanija koja je u Sjedinjenim Američkim Državama izdala prompt Bitcoin fond kojim se trguje na berzi (ETF), optimističan je u pogledu veće imovine koja pokreće nove ETF-ove kriptovaluta, uključujući Solanu.

“Osim Bitcoina i Ethereuma, postoje i drugi uzbudljivi i veliki razvoji za koje vjerujemo da će pokrenuti kripto prostor naprijed,” napisao je Franklin Templeton u X objavi 23. jula. Dodali su:

“Solana je pokazala veliko prihvatanje i nastavlja sazrijevati, prevazilazeći tehnološke probleme rasta i ističući potencijal monolitnih arhitektura visoke propusnosti.”

Izjava Franklina Templetona o potencijalnim Solana ETF-ovima došla je istog dana kada je kompanija lansirala svoj drugi spot kriptovalutni ETF, Franklin Ethereum ETF (EZET).

Novi Ethereum ETF nudi se na berzi BZX Chicago Board Options Exchange (CBOE) po cijeni od 0,19%, ili 19 baznih poena. Franklin Templeton odlučio je da se u potpunosti odrekne naknada na 0% do 31. januara 2025. za prvih 10 milijardi dolara imovine fonda.

Lansiranje EZET-a uslijedilo je otprilike šest mjeseci nakon što je Franklin Templeton pokrenuo svoj spot Bitcoin ETF u januaru 2024. zajedno sa devet drugih izdavača Bitcoin ETF-a, uključujući Grayscale, BlackRock, Fidelity i druge, prenosi SEEbiz.

“Nakon uspjeha lansiranja našeg spot Bitcoin ETF-a (EZBC) u januaru, ponosni smo što možemo dodati EZET našoj rastućoj liniji ETF-ova digitalne imovine”, izjavio je Patrick O'Connor, voditelj globalnih ETF-ova Franklina Templetona.

Iščekivanje Solana ETF-a izazvalo je veliku pažnju investitora otkako je VanEck podnio zahtjev za Solana ETF pod nazivom VanEck Solana Trust u junu 2024. Glavni rivali poput 21Shares također su podnijeli zahtjev za Solana ETF Komisiji za vrijednosne papire i berzu SAD-a.

Prema industrijskim analitičarima, prve spot aplikacije Solana ETF-a trebale bi dobiti konačne odluke američkog SEC-a sredinom marta 2025.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak