Turiste i ovog ljeta dočekale zaključane prodavnice nedeljom, ali zato na benzinskim stanicama redovi…

Od političke volje zavisi i vraćanje radne nedjelje u trgovinama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Nik Đeljošaj kaže da je izostala podrška poslanika da se izglasa taj zakon. Tako da i ovog ljeta turiste dočekuju zaključane prodavnice drugog dana vikenda.

Da trgovine otvore vrata nedeljom pregovarali su sindikati, privrednici i Vlada. Iako se činilo da su došli do dogovora, negdje je očigledno zapelo.

– Zalažemo se da nedelja bude radna tokom trajanja ljetnje i zimske turističke sezone, to je ukupno pet mjeseci godišnje, da zaposleni koji rade nedeljom imaju sledeću subotu slobodnu, da imaju uvećanu dnevnicu 80% i da trgovina radi samo u jednoj smjeni – kazao je za RTCG zamjenik generalnog sekretara Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Filip Lazović.

Predlog izmjena Zakona o trgvoini koji su usaglasili socijalni partneri nikad nije stavljen na dnevni red Parlamenta. I u vlasti i u opoziciji, protiv su radne nedelje.

– Ono što je bio najveći problem u Crnoj Gori i što postoji i dan danas i zbog čega se morala uvesti neradna nedelja jeste činjenica da poslodavci nisu poštovali ono pravo na jedan slobodan dan u toku radne sedmice, i vrlo često smo imali situaciju da ljudi rade po sedam dana nedeljno, da za to nisu adekvatni plaćeni – naveo je Nikola Zirojević iz kluba poslanika Socijaldemokrata.

– Smatramo da to ne šteti crnogorskoj privredi zato što sav promet koji se ne ostvari u toku nedelje, on se ostvari ili u subotu ili u ponedeljak, čak i u petak – smatra Miloš Pižurica iz kluba poslanika Pokreta Evropa sad.

Zbog ovakvih stavova poslanika prema uvođenju radne nedelje u trgovinama, Vladi su ruke svezane.

– Ponovo pozivam poslanike na odgovornost, jer mislim da time gubi i ekonomija, ali i sami zaposleni. Ukratko, ja jesam za to da i u trgovinama bude radna nedelja, ali nisam imao podršku Parlamenta da se izglasa taj zakon – kazao je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj,

Izgubljena bitka za ovu sezonu ne znači i izgubljen rat, poručuju poslodavci. Od otključanih prodavnica nedeljom ne odustaju.

– Postoji jedna realnost i potreba da nedelja bude radna i da se opsluži valiki broj građana, ali i stranaca koji je sada u crnoj Gori. Tu realnost sada jedino ne prepoznaje naša legislativa, konkretno, Zakon o unutrašnjoj trgovini – poručuje Lazović.

I dok su vrata trgovačkih lanaca zatvorena, nedeljom su širom otvorena na pumpama, gdje se može kupiti gotovo sve, od igle do lokomotive, prenosi Bokanews.me.

Podijeli ovaj članak