Deutsche Bank prekinuo niz od 15 uzastopnih profitabilnih kvartala

Deutsche Bank je u drugom kvartalu prekinula niz dobiti od 15 tromjesečja s manjim gubitkom od očekivanog, budući da je napravila rezervaciju za tekuću tužbu oko svog odjela Postbank. Neto gubitak koji se može pripisati akcionarima iznosio je 143 miliona eura (155,1 milion dolara), u odnosu na anketu analitičara LSEG-a koja je predviđala gubitak od 145 miliona eura.

Najveći njemački zajmodavac ranije je najavio da će pretrpjeti udarac u tromjesečju zbog odredbi Postbanke, za koje je u srijedu potvrđeno da će iznositi 1,3 milijarde eura. U dugotrajnoj tužbi investitora navodi se da je Deutsche Bank premalo plaćena za preuzimanje maloprodajnog bankarskog diva 2010.

Deutsche Bank izvijestila je da su neto prihodi porasli za 2% na 7,6 milijardi eura u drugom tromjesečju, dok su uštede učinkovitosti dosegle 1,5 milijardi eura. Prihodi odjela investicijske banke skočili su 10% na godišnjem nivou na 2,6 milijardi eura.

Rezultat drugog tromjesečja održava trend zarade zajmodavca. U aprilu je banka zabilježila rast dobiti od 10 posto, zabilježivši najbolji kvartalni rezultat od 2013.

Zajmodavac se prošle nedelje našao na meti kritika kod kuće jer su njemački regulatori kritikovali Deutsche Bank zbog netačnog objavljivanja odgođene poreske imovine u svom finansijskom izvještaju za 2019., što nije bilo u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima.

Njemački regulator BaFin procijenio je da oko 2,076 milijardi eura vrijedne odgođene poreske imovine nije odvojeno objavljeno u bilješkama za poslovanje Deutsche Bank u SAD-u.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak