Google je bio blizu najveće investicije u istoriji: Posao s izraelskom kompanijom propao u zadnji čas

Izraelska startup kompanija za kibernetičku sigurnost Wiz saopštila je kako je okončala pregovore o kupovini s Googleom, tačnije firmom Alphabet.

Ugovor koji je procijenjen na 23 milijarde dolara trebao je za Google predstavljati najveću akviziciju u istoriji kompanije, ali su vlasnici izraelskog startupa poručili kako za sada odustaju od ovakvog ugovora.

“Teško je reći ne ovako velikodušnoj ponudi”, napisao je suosnivač Wiza Assaf Rappaport u dopisu zaposlenima kompanije.

Kako se navodi, Wiz je prvenstveno odustao od ove ponude zbog antimonopolskih pitanja i zabrinutosti dijela investitora u dalji rad kompanije.

Takođe, rukovodstvo je navelo kako će se kompanija u narednom periodu fokusirati na cilj od milijardu dolara prihoda.

“Iako smo polaskani ponudom koju smo dobili, odlučili smo da nastavimo svojim putem izgradnje Wiza. Zbog našeg fantastičnog tima, osjećao se samouvjereno ovim izborom”, naveli su iz izraelske kompanije.

Do pregovora s Wizom, Googleova najveća akvizicija bila je kupovina Motorola Mobility od 12,5 milijardi dolara 2012. godine, a koju je tehnološki gigant prodao samo nekoliko godina kasnije.

Inače, kompanija Wiz smještena je u New Yorku, ali većina inžinjerskog osoblja za kompaniju radi iz Tel Aviva. Jedan od osnivača kompanije, Assaf Rappaport, takođe je porijeklom iz Izraela

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak