Šta znamo o spoljnoj politici Kamale Haris? Gafovi i upitno znanje o geografiji, ali i čvrst stav protiv Rusije i Kine

“Ukrajina je zemlja u Evropi. Ona postoji pored druge zemlje zvane Rusija. Rusija je veća zemlja. Rusija je moćna zemlja. Rusija je odlučila da izvrši invaziju na manju zemlju zvanu Ukrajina. Dakle, u suštini, to je pogrešno”, glasi čuveni citat o ratu u Ukrajini američke potpredsjednice Kamale Haris, koju je predsjednik Džozef Bajden poslije povlačenja, podržao u trci za Bijelu kuću.

Ona će se, kako sada stvoje stvari, boriti za kormilo najveće supersile u veoma burnim i opasnim vremenima za cio svijet, kakva se ne pamte još od Kubanske raketne krize, a jedan pogrešan potez mogao bi da dovede do trećeg svjetskog rata.

Sudeći po njenom naizgled veoma površnom poznavanju geografije i geopolitike, ali i činjenici da se uglavnom bavila domaćom politikom, prije svega dolaskom imigranata preko granice sa Meksikom, mnogi analitičari misle da će njena spoljna politika u velikoj mjeri slijediti dosadašnji kurs, u slučaju da pobijedi republikanca Donalda Trampa 5. novembra.

Prema analizi njenog naizgled veoma površnog poznavanja geografije i geopolitike, ali i činjenici da se uglavnom bavila domaćom politikom, njeni stavovi o Ukrajini, Kini i Iranu vjerovatno će biti isti kao Bajdenovi, ali bi mogla da oštrijim tonom nastupi protiv Izraela zbog rata u Gazi.

Kao advokat po obrazovanju i bivša kalifornijska državna tužiteljka, Haris se u prvoj polovini Bajdenovog mandata mučila da pronađe svoje mjesto i nije joj pomoglo to što je rano bila opterećena velikim problemom imigracije i rekordnih prelazaka južne granice.

To je uslijedilo odmah nakon njene neuspješne predsjedničke kampanje 2020. godine, u kojoj je prije istupanja iz trke imala samo tri odsto podrške prema nekim anketama. “Lažna“, “čudna“, “sramota”, čak i “potpuno zlo“ bili su neki od epiteta koji su se čuli širom političkog spektra, piše britanski Telegraph.

Poput Bajdena u nedjelju, Haris je odustala od svoje kandidature na prethodnim izborima nakon katastrofalnog nastupa u debati, kada ju je bivša kongresmenka sa Havaja Tulsi Gabard, po mišljenju mnogih analitičara, ponizila iznošenjem njenog učinka kao državne tužiteljke.

Haris se nije proslavila ni na početku mandata pa je 2021. kada je upitana zašto nije posjetila granicu u 76 dana od kada je sanacija migrantske krize dodijeljena njoj.

“Nijesam bila u Evropi“, odgovorila je, smijući se.

Reuters navodi da je Haris ipak uspjela da uzdigne svoj rejting među stranim liderima, angažujući se po pitanjima Kine, Rusije i Gaze.

Haris pokazala da je jednako oštra po pitanju Rusije

Na ovogodišnjoj Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji održala je oštar govor u kojem je osudila Rusiju zbog invazije na Ukrajinu obavezujući se na “gvozdeno“ poštovanje člana 5 NATO-a o međusobnoj odbrani.

Kao i Bajden, ona je snažno podržavala Ukrajinu i očekuje se da će uglavnom nastaviti tu politiku, piše Politico. U junu, Haris je predstavljala SAD na Samitu za mir u Ukrajini, gdje je imala svoj šesti sastanak sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Ona je izrazila snažnu podršku transatlantskoj saradnji sa Kijevom.

Haris je ove godine u intervjuu za NBC News rekla da Ukrajina može da nastavi da računa na podršku Vašingtona kako se rat bude odugovlačio.

Podijeli ovaj članak