Uskoro stižu reklame na TikTok: Da li se isplati i šta čeka korisnike i brendove od avgusta?

Oglašavanje na TikToku će zaživjeti u Crnoj Gori i regionu od avgusta, što znači da će brendovi na našim prostorima konačno dobiti novi način da lakše dopru do mlađe publike. Kompanije će dobiti i priliku da iskažu svoju kreativnost, a što se tiče isplativosti, biće im pristupačnije od oglasa na Meti.

Naše tržište je relativno malo i biće vrlo zanimljivo gledati efekte TikTok oglašavanja, u smislu koliko će brendovi biti kreativni u pravljenju reklama, da li će biti mnogo spama, kao i da li će se neki manji brendovi lakše probiti, kaže za BIZLife Marija Mijatović iz Represent Systema.

“Oglаšаvаnje treba dа dođe u аvgustu i svi smo u iščekivanju jer mnogi vjeruju dа će tako brendovi dobiti priliku da lakše dođu do mlađe ciljne publike”, navodi ona.

Međutim, moraćemo malo sačekati da vidimo kakav će uticaj imati TikTok oglasi na naše tržište.

Pritisak će u prvo vrijeme vjerovatno biti na većim brendovima da kreiraju reklame koje će korisnici ove mreže željeti gledati, a poznato je da na TikToku opstaje najprije ono što je autentično, drugačije i zabavno, ali i edukativno.

“Sа druge strаne, oglašavanje će biznisima omogućiti dа se izbore sа nepredvidivim algoritmom ove mreže i plaćeno oglašavanje će im omogućiti dа lakše dolaze do svojih ciljnih grupa”, ističe Marija za BIZLife.

Isplativost

Osim olakšanog dopiranja do publike, TikTok će biti pristupačniji u odnosu na konkurenciju. Prema trenutno dostupnim informacijama, oglašavanje bi trebalo biti isplativije od Mete, odnosno da se sa manje ulaganja dolazi do većeg broja ljudi, ali i većeg angažovanja sa promovisanim sadržajem od strane korisnika ove mreže.

S obzirom na to da će brendovi pomoću targetiranih oglasa preciznije dolaziti do svojih ciljnih grupa i za kraće vrijeme, kreatori sadržaja ne bi trebalo da podižu svoje cijene jer mogu postati višak u jednačini, objašnjava Marija.

Kako ona dodaje, saradnje neće nestati i TikTok kreatori će pred sobom imati veliki izazov da se nametnu svojim rješenjima, pristupom, što vizuelno to i sadržajem.

Reakcija korisnika TikToka na oglašavanje

Kada je riječ o reakciji korisnika TikToka na reklame, oni su već nailazili na njih jer su brendovi do sada objavljivali takav sadržaj, kao i TikTok kreatori kao promoteri određenog brenda.

Marija Mijatović tvrdi da njihova reakcija ipak zavisi od tipa reklame koji im bude ponuđen.

“Ne bih baš rekla da nisu navikli na reklame budući da mnogi brendovi kreiraju popularni sadržaj na ovoj mreži, zatim su tu i influenseri odnosno TikTok kreatori koji su često promoteri brenda, proizvoda ili usluge tako da u nekoj formi ‘oglašavanje’ već postoji”, otkriva ona.

TikTok već sada nudi korisnicima da podese u postavkama personalizaciju oglasa. Korisnici imaju mogućnost da odaberu da im se prikazuju oglasi koji će biti više u skladu sa njihovim interesovanjima, ali mana je što ne mogu da odaberu opciju da im se ništa ne prikazuje, zaključuje Marija Mijatović za BIZLife.

Podijeli ovaj članak