Ovo je pet znakova da ostanak u istoj kompaniji koči rast vaše karijere

Da li je dobra ideja otići nakon svih ovih godina? Mogu li zaista dobiti nešto bolje od ovoga? Jesam li u krivu što sam ostavio/la svoj tim na cjedilu? Hoće li neko htjeti da me zaposli nakon toliko vremena u ovoj firmi?

Ako su vam se ova pitanja vrtjela u glavi, niste jedini. Nakon godina u kojima ste svoje vrijeme i energiju posvetili jednoj kompaniji, pomisao na nastavak može biti zastrašujuća. Prirodno je imati sumnje i strahove oko zakoračivanja u nepoznato. Možda se brinete o svom timu, osjećate tjeskobu zbog trenutnog stanja na tržištu rada ili se jednostavno pitate da li je prekasno za promjenu karijere.

Ali evo u čemu je stvar: davanje prioriteta vašem rastu i razvoju, ali i sreći je čin brige o sebi. Kada počnete da razmišljate da li je vrijeme da krenete dalje, ostanak na istom mjestu iz straha, sumnje ili zbog drugih može vas više sputavati nego što vam pomaže. Dakle, sljedeći put kada se uhvatite u koštac s ovim brigama i pitanjima, uzmite u obzir sljedeće znakove kao potvrdu da je možda vrijeme da krenete u nešto novo. Vaše buduće ja će vam kasnije zahvaliti na tome.

Više se ne osjećate izazvano svojim radom

Da li svaki dan bezumno brišete svoju listu obaveza? Jeste li primijetili da projekti koji su nekada oduzimali mnogo vremena zahtijevaju samo kratak trenutak prije nego vam postane dosadno, odbrojavanje do kraja dana? Ako je tako, to je jasan znak da vas vaš trenutni posao više ne izaziva ili ne stimuliše. Za neke to možda neće biti kršenje dogovora. Ali ako vam nedostaje uzbuđenje koje ste ranije osjećali, rasli ili isprobavali nove stvari, onda ste vjerovatno dostigli nivo i vrijeme je da protresete stvari kako biste mogli nastaviti napredovati u karijeri.

Ne postoje mogućnosti za napredovanje

Pretpostavimo da vam je dosadno u svojoj trenutnoj poslovnoj ulozi, što se lako može popraviti traženjem novih mogućnosti za karijeru unutar postojeće kompanije. Međutim, ako vaša kompanija nudi male ili nikakve šanse za unapređenje ili ako niste zainteresovani za dostupne mogućnosti, to znači da ste najverovatnije dosegli maksimum u svojoj kompaniji i vrijeme je da promijenite okruženje. Ova spoznaja može izazvati osjećaj krivice, posebno ako ste dugo radili s istim timom. Ali, umjesto da se osjećate krivim zbog promjene karijere, prebacite svoju perspektivu na perspektivu uvažavanja. Priznajte vrijeme i postignuća koja ste postigli s onima s kojima ste radili i koristite ta razmišljanja kao podsjetnik da možete postići više negdje drugo.

Vaša plata stagnira

Možda ste imali rast zarade ili ostalih primanja u prvih nekoliko godina u kompaniji, ali već neko vrijeme stvari u tom pogledu idu sporo. Ili ste možda razgovarali sa prijateljima u vašoj branši koji ostvaruju skokove u platama, dok se vaša čini nepomična. Nažalost, ovo nije rijedak slučaj. Kompanije često imaju ograničenja za povećanje plata koja se ne mogu promijeniti, čak i kada radite odličan posao. Ipak, ako vaša naknada ne ide u korak s vašim iskustvom i standardima te industrije, možda je vrijeme da krenete dalje. Nedavna studija ADP-a pokazala je da osobe koje mijenjaju posao imaju više uspjeha u postizanju rasta plata, sa srednjim dobitkom od 7,8 posto u odnosu na prethodnu godinu u poređenju sa rastom plate od 5 posto za one koji ostaju na poslu. Dakle, promjena posla bi takođe mogla biti pametna finansijska odluka.

Vaša kompanija ne ulaže u vaš profesionalni razvoj

Iako je važno dati prioritet vašem ličnom razvoju, ako vaša kompanija ne čini isto nudeći relevantne obuke, radionice ili obrazovne mogućnosti koje vam omogućavaju da razvijete svoje vještine i stručnost, onda to može biti jasan znak da tu za vašu karijeru više nema dodatnog prostora. Kontinuirano učenje je neophodno za napredovanje u karijeri, a njegov nedostatak može ukazivati ​​na to da se profesionalni razvoj ne cijeni u vašoj kompaniji. Ipak, ne dozvolite da vas to obeshrabri. Traženje novih mogućnosti omogućit će vam da pronađete druge kompanije i timove koji cijene razvoj svojih zaposlenih i koji žele da ulažu u vaš profesionalni napredak i rast.

Vaši doprinosi ostaju neprepoznati

Još jedan znak da je vrijeme za nešto novo je ako otkrijete da se vaša postignuća često zanemaruju ili ne cijene. Kada se ne osjećate cijenjenim ili kada vaš rad nije priznat, to može uzrokovati pad zadovoljstva u karijeri i radnog morala. To takođe može na negativan način uticati na to kako gledate na vlastita postignuća i doprinose. Stoga, umjesto da ostanete u okruženju u kojem se osjećate potcijenjeno, iskoristite to kao podstrek da pronađete novo radno mjesto koje će cijeniti vaše rezultate i sposobnosti. To ne samo da će poboljšati vaše svakodnevno iskustvo na poslu, već će takođe podići vašu karijeru, dajući vam dodatnu motivaciju da napredujete i postignete.

(Forbes)

Podijeli ovaj članak