Podijeljena mišljenja o sezoni na sjeveru Crne Gore: Da li je loša sezona, i kako smo se pripremili?

Foto: MediaBiro

Kada se govori o ljetnjoj turističkoj sezoni na sjeveru Crne Gore, mišljenja su podijeljena i razočaranje je prisutno među svim turističkim radnicima. Dok neki smatraju da će sezona biti izuzetno slaba i da će manjak turista značajno uticati na lokalnu ekonomiju, drugi ističu da su izvještaji o posjeti i popunjenosti smještajnih kapaciteta, ipak, ohrabrujući.

Članica Upravnog odbora Udruženja seoskih domaćinstava Gordana Stevović iznosi ozbiljne prigovore o nedostatku priprema i strategija, dok predstavnici turističkih organizacija navode pozitivne trendove i povećanje broja posjetilaca. Ovaj kontrast između lokalnih izazova i optimističnih izvještaja otvara pitanja o stvarnom stanju u crnogorskom turizmu i izazovima s kojima se suočavaju destinacije širom zemlje.

Sezona loša

– Nažalost, smatram da ove godine neće biti nikakve turističke sezone, ne samo u seoskom turizmu, već i generalno u turizmu Crne Gore. Sezona 2024. još nije počela, a već smo prošli polovinu jula. Kada grad poput Žabljaka, koji je inače popularan među turistima zbog svojih prirodnih ljepota i planinskog turizma, nema gostiju, možete zamisliti kakva je situacija u ostalim, manje turistički razvijenim sjevernim opštinama – kazala je za Pobjedu Stevović.

Ona napominje da pripreme za sezonu uopšte nije bilo.

– Nadležni organi nemaju strategiju za privlačenje novih tržišta, niti se znaju prilagoditi novom tipu turista koji je poslije kovid pandemije promijenio način putovanja. Osim slabe promocije i pripreme, nemamo dovoljno letova koji su ključni za dolazak gostiju. Dogovori sa loukost kompanijama nijesu realizovani i tako je susjedna Albanija iskoristila priliku i privukla najveći broj turista. Iskreno se radujem njihovom uspjehu, jer ta zemlja je mnogo truda uložila posljednjih godina u investicije i u privlačenje velikog broja školovanih domaćih povratnika, te tako stvorila zavidnu i konkurentnu ponudu cijelom regionu – tvrdi Stevović.

Gordana Stevović

Tvrdi i da imamo još jedan veliki problem, a to su radovi na putevima.

– Imala sam priliku posljednjih dana obići skoro cijelu zemlju i moram vam reći da me ,,raduje“ mali broj turista, jer iskreno ne znam kako bismo opravdali gostima stanje na našim putevima. Dionica Bijelo Polje – Berane radovi, kanjon Tare zatvoren, Kotor u kolapsu, radovi na putu Tivat – Budva, Žabljak je cijeli u radovima…. Uz ove temperature i promjene vremena, nadamo se samo da će nam bar usjevi opstati – naglašava Stevović.

Što se tiče tržišta, odakle dolaze turisti ove godine, naša sagovornica tvrdi da je iz razgovora sa kolegama shvatila da je tih malo gostiju, što ih je bilo do sada, uglavnom iz Rumunije, Češke, Poljske i Njemačke

– Ostaju na imanjima par dana, ali idu dalje, jer su većinom na višenedjeljnim odmorima po Balkanu, tako da obilaze više zemalja regiona – ističe Stevović dodajući da nadležni nijesu ništa uradili ove godine da sezona bude uspješna.

– Ne samo da ništa nijesu uradili, već se nijesu ni potrudili da pokažu interesovanje za unapređenje. Lako je iz fotelja primati državne plate i čekati sezonu… Njih loša sezona neće dotaći, dok će nas, koji preko ljeta treba da zaradimo za cijelu godinu, i te kako poremetiti – istakla je Stevović.

Što se tiče Ministarstva turizma, kaže da im se nijesu obraćali.

– Bio je jedan slučajni sastanak, ali direktnog obraćanja nije bilo. Znam da smo mi mala grana turizma i da su naši prihodi minimalni, ali naša ponuda je najautentičnija i zaista je treba sačuvati i valorizovati – poručuje Stevović dodajući da oni nijesu elitni turizam, već ekskluzivni i da to nadležni moraju da shvate ako žele da se bave turizmom kao vodećom granom.

Prepušteni sami sebi

– U potpunosti smo prepušteni sebi. Kako jedna koleginica reče skoro, neđe se turizam dešava, slučajno, kao da se spotičemo na turiste kao slučajne prolaznike – tvrdi Stevović.

Međutim, iz TO Žabljak tvrde da je sezona, ipak, uspješna.

Direktor ove organizacije Stojan Abazović navodi da, prema podacima Sistema RB 90 ove godine za maj i jun, Žabljak je posjetilo 16 odsto više gostiju nego prošle godine.

– Gosti najviše dolaze iz Zapadne Evrope – Njemačke, Francuske, zemalja Beneluksa – Poljske, Izraela, Britanije, Španije, Italije, kao i zemalja iz okruženja – Srbije, Hrvatske, Bosne, Slovenije. Popunjenost je na zavidnom nivou, mada u posljednje vrijeme Žabljak ima sve više smještajnih kapaciteta i predstavlja izazov da se svi popune. Za praznike oko Dana državnosti svi smještajni kapaciteti su bili popunjeni – kazao je Pobjedi Abazović.

Pošto trenutno imaju radove u gradskom jezgu, ističe da se gosti žale na gužvu, kao i za naplatu parkinga do Crnog jezera.

Direktorica TO Kolašin Zorica Milašinović ocjenjuje za Pobjedu da će sezona biti uspješna na osnovu dosadašnjih posjeta gradu.

– Od sredine juna su masovno krenuli da se popunjavaju smještajni kapaciteti. Maj je na nivou prošle godine, dok je jun bolji nego prošle. Hotelski kapaciteti su popunjeni do kraja sezone, dok je popunjenost apartmana oko 80 procenata. Gosti se najviše žale na nedostatak parking mjesta i javnih toaleta – kazala je Milašinović dodajući da su hoteli i kampovi popunjeni do kraja septembra.

Gosti su iz Izraela, Francuske, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije, Austrije, Češke, Slovenije, Srbije…

I u hotelu ,,Berane“ su zadovoljni posjetom.

Direktor hotela Igor Šćekić kazao je Pobjedi da sezone ide dobrim tokom, tj. uzlaznom putanjom ove godine. Tvrdi da je ova godina bolja za nekih 20 odsto u odnosu na prošlu.

– Naravno, mi se nadamo da će to biti još bolje. Trenutno je prosjek popunjenosti oko 70 odsto. Gosti su nam iz raznih zemalja, a najviše iz Srbije, Kine, Austrije, Mađarske, Velike Britanije, SAD… Po dosadašnjim rezervacijama, dobra popunjenost se očekuje do kraja avgusta – kazao je Šćekić.

Kako je istakao, novi put preko tunela Klisura je umnogome pomogao da se tranzit i putovanje dodatno olakšaju i ubrzaju pa samim tim imaju veći broj gostiju iz Kolašina, Mojkovca, Podgorice koji traže svježiji vazduh i prijatniju temperaturu.

– Mi smo tu da ih dočekamo kako dolikuje i ostavimo utisak da se osjećaju kao kod svoje kuće – poručuje Šćekić.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak