Bajden se gotovo sigurno povlači?

Ako je vjerovati američkim medijima, koji svoje opservacije temelje na svjedočanstvima „dobro upućenih anonimnih izvora”, jedina nepoznanica u ovom trenutku je trenutak u kojem će se Džo Bajden i formalno povući iz utrke.
Da, svi oni i dalje neumorno tvrde da je “predsjednik stopostotno i do daljnjeg u utrci”, međutim, problem je u tome što im već sedmicama više niko ne vjeruje, ako ni zbog čega drugoga, onda zato što se neuporedivo više medijskog fokusa daje pozadinskom iznošenju stranačkog prljavog rublja, prenosi Jutarnji list.

Naime, nikad se u istoriji nije dogodilo da se vladajuća stranka na ovaj način, i to u ključnoj fazi kampanje, priprema pred očima čitave nacije. Centrala, DNC, za to vrijeme očajnički pokušava preuzeti kontrolu nad pomahnitalim narativom, zbog čega gura ideju da se Bajden potvrdi kao predsjednički kandidat Demokratske stranke virtualnim putem već krajem jula, gotovo mjesec dana prije konvencije u Čikagu, kako bi zacementirali nominaciju i konačno ušutkali špekulacije o promjeni izbornog tandema.

Međutim, Bajdenovi suradnici novinarima diskretno daju naslutiti da im svima, pa čak i samom predsjedniku, postaje jasno kako neće moći preokrenuti katastrofalan rejting, zbog čega sve aktivne rade na izlaznoj strategiji.

Isti izvori tvrde da Bajdenova svita pokušava pronaći način da odradi „što je moguće prije” i „sa što manje štete”. Iako neki mediji pišu da bi se predsjednik iz utrke mogao povući već tokom vikenda, NYT napominje kako nije realno očekivati ​​da će Bajden „abdicirati” prije ili tokom predviđenog susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji bi DC trebao posjetiti sredinom tjedna.

Trenutno se oporavlja od covida-19 u svojoj privatnoj rezidenciji u Delawareu. Izvori tvrde da je zaista ogorčen zbog sve većeg broja noževa koji su mu se našli u leđima od katastrofalnog nastupa na debatama, a navodno ga je posebno zaboljelo što su se protiv njega okrenuli one demokrate u koje je lično imao najviše povjerenja jer su do prije mjesec dana dana bili vodeći motori njegovog uspjeha.

U tom kontekstu ga je osobito zabolila očigledna šutnja bivšeg kampanjskog suputnika Baraka Obame, s kojim je služio u Bijeloj kući punih osam godina. Bajdenu, naime, nije ispod radara prošla činjenica da 44. predsjednika nije čuo ni vidio u javnom prostoru dok mediji nezaustavljivo „sipaju” imena sveg većeg broja renomiranih demokrata koji od Bajdena očekuju  da odstupi.

Nezavisno o svojim očitim kognitivnim problemima, Bajden je u politici dovoljno dugo da „curenje” informacija tumači tačno onako kako bi trebalo – kao dio šire kampanje pritiska kojom se pokušava izgurati iz utrke. NYT piše kako Bajden motorom te inicijative smatra Nensi Pelosi, dok Baraka Obamu smatra sivom eminencijom pokreta.

Pelosi je, za to vrijeme, navodno, održala sastanak s kalifornijskim demokratama na kojem su razmatrali strategije smjene Bajdena. Bivša predsjednica Predstavničkog doma lobira da se na stranačkoj konvenciji, koja bi se trebala održati 19. avgusta u Chicagu, održe konkurentni „mini-predizbori” s širokim paletom kandidata, jer smatra da bi a priori zamjena Bidena Kamalom Haris izgubila demokratski legitimitet. Drugim riječima, Pelosi smatra da ako se već odluči za opciju prelaska Rubikona, demokrati moraju iskoristiti priliku da pronađu najboljeg kandidata.

Ukoliko to zaista bude Kamala Haris, tvrdi ona, potpredsjednica će time samo dobiti vjetar u leđa. Međutim, nekolicina drugih demokrata smatra kako je rizik prevelik, jer bi eventualno zaobilaženje prve afroameričke potpredsjednice dodatno narušilo podršku manjine Demokratske stranke.

Izvor: seebiz

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak