Kako izgleda plaćanje poreza u UAE?

UAE nudi investitorima više od 40 multidisciplinarnih slobodnih zona u kojima iseljenici i strani investitori mogu u potpunosti posjedovati kompanije.

Ujedinjeni Arapski Emirati, odnosno Dubai poznati su po svom luksuznom životu, ali i po tome što nema poreza na plaće i poreza na kapital. Nema poreza na dobit do određenog limita, moguće je neograničeno podizanje gotovine, tu su i boravišne i radne dozvole. Još jedan benefit jeste da se kompanijski bankovni račun može se otvoriti u bilo kojoj državi.

Popustljiv, fascinantan i progresivan samo su neke od riječi kojima biste mogli da opišete Dubai, dragulj u kruni Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Sa svojim neizvodljivo velikim zgradama, ogromnim trgovačkim centrima, luksuznim stanovima, luksuznim superautomobilima i nultim ličnim porezom, nije ni čudo što je Dubai vruća destinacija za iseljenike.

Ono što kupujete, to i dobijate

Da li je onda vjerovatno da ćete upravo na ovoj lokaciji kupiti stan, tačno za cijenu koja se nalazi na sajtu, i također, isti iznajmiti bez problema, jer poreza nema, apsolutno da. Upravo zbog toga cijene su prikazane svuda, te ono što vidite, to i dobijate.

Kompanije nisu dijelile zaradu do prošle godine, a neke neće ni sada

Naime, prvi put u istoriji zemlje, prošle godine uveden je federalni porez na dobit preduzeća, što predstavlja preokret u zemlji koja već dugo privlači kompanije iz cijelog svijeta zahvaljujući statusu poslovnog centra bez poreza, prenosi Kamatica.

-Porez će se obračunati na dobit iznad 375.000 dirhama (102.000 dolara), dok će na zaradu do tog iznosa ostati nula posto, radi “podrške malim preduzećima i početnicima u biznisu” – saopštilo je Ministarstvo financija tada.

Dakle, u Dubaiju možete optimizovati svoje poreze, ali ako živite tamo i imate kompaniju koja “posluje”, vjerovatno će biti oporezovana sa 9%. Ovo je još uvijek nisko u poređenju sa drugim zemljama. Također, ako vaša država nema sporazum sa UAE, o smanjenju poreza, iako kod njih nećete plaćati isti, postoji mogućnost da vaša država zahtijeva isplatu.

Pojedinci čija dobit potiče od zaposlenja, nekretnina, kapitalnih ulaganja ili drugih ličnih prihoda koji nisu povezani sa trgovinom ili poslovanjem UAE i dalje će biti oslobođeni poreza. Istovremeno, kompanije u slobodnim zonama, kojih u zemlji ima na hiljade, moći će da “nastave da uživaju olakšice od poreza na dobit” sve dok “ispunjavaju sve neophodne uslove” dodaje Ministarstvo financija, ne ulazeći u detalje.

Šta je kompanija za slobodnu zonu UAE?

UAE nudi investitorima više od 40 multidisciplinarnih slobodnih zona u kojima iseljenici i strani investitori mogu u potpunosti posjedovati kompanije. Slobodne zone karakterišu visokoefikasna infrastruktura i različite usluge koje štede vrijeme, troškove i trud preduzeća. Oni pružaju inicijative za pojednostavljenje poslovanja i regulative o stranom vlasništvu u određenim zonama.

Na primjer, slobodna zona Džebel Ali (Jafza) je i zajednica i ekosistem gdje su industrije kao što su logistika, e-trgovina, petrohemija i druge stvorile godišnju vrijednost trgovine od preko 104,2 milijarde dolara godišnje. Džebel Ali, na ivici grada, samo je jedna u nizu slobodnih zona.

Podijeli ovaj članak