Potpuni oporavak od najvećeg IT prekida u istoriji mogao bi potrajati nedjeljama

U petak su mnogi IT sektori širom svijeta izvijestili o poteškoćama u radu na aerodromima, bankama, medijima i drugim kompanijama. Dan kasnije, stručnjaci kažu da će biti potrebne nedjelje da se sektor potpuno oporavi. Letovi su otkazani, bolnički pregledi su pomjereni, sistemi plaćanja su blokirani, a TV kanali zatamnjeni nakon što je neuspješno ažuriranje softvera pogodilo Microsoftov operativni sistem Windows.

Prekid je došao iz američke kompanije za sajber bezbjednost CrowdStrike, a računari radnika nisu uspjeli da se pokrenu. Stručnjaci kažu da će svaki pogođeni računar možda morati ručno da se popravi, ali od petka uveče neke usluge su počele da se oporavljaju.

Kako se oporavak nastavlja, stručnjaci kažu da je prekid rada istakao zabrinutost da mnoge organizacije nisu dobro pripremljene za sprovođenje planova za nepredviđene situacije kada jedna tačka kvara, kao što je IT sistem ili dio softvera unutar njega, zakaže. Ali ovi prekidi će se ponavljati, kažu stručnjaci, dok se više nepredviđenih situacija ne ugradi u mreže i dok organizacije ne implementiraju bolje sigurnosne kopije, piše Guardian.

CrowdStrike sa sjedištem u Teksasu potvrdio je da je do prekida došlo zbog ažuriranja softvera na jednom od njegovih proizvoda i da ga nije izazvao sajber napad.

Njegov osnivač i izvršni direktor, George Kurtz, rekao je da mu je “duboko žao zbog uticaja koji smo izazvali na kupce”, dodajući da postoji “negativna interakcija” između ažuriranja i Microsoftovog operativnog sistema.

Troy Hunt, vodeći konsultant za sajber bezbjednost, rekao je da je razmjer IT kvara bio bez presedana.

“Mislim da nije prerano to nazvati: ovo će biti najveći IT prekid u istoriji”, napisao je na X.

Među pogođenim kompanijama u petak je Ryanair, najveća evropska avio-kompanija, koja je na svojoj veb stranici rekla: “Potencijalni prekid mreže zbog ispada globalnog sistema treće strane… Savjetujemo putnicima da dođu na aerodrom tri sata prije leta kako bi se izbjegle bilo kakve smetnje.”

Podijeli ovaj članak